Način pripreme
Bademi se blanširaju u vrućoj vodi, odstrane se ljuske i iseku se na krupne parčići. Može da se radi mikserom.
U posudi miksera se pomešaju: prosejano brašno, prašak za pecivo, so, šećer i bademi na krupne parčiće. Promešaju se. Jaja, blago umućena žicom, bademov ekstrakt i vanila se dodaju u suvu smesu i promeša se u homogeno testo.
Izvadi se iz posude smesa za testo, jer je dosta meko i lepljivo i na nabrašnjenoj radnoj površini se deli špatulom za sečenje testa na dva jednaka dela, može da se prethodno izmeri na vagi da bude tačnije.
Svaki deo se oblikuje u rolate, koji se stavljaju u ravnu posudu za pečenje, pokrivenom papirom za pečenje dužine oko 18 cm i širine oko 10 cm, sa rastojanjem između njih. Peče se na 150 stepeni oko 35 minuta. Nakon što je gotovo ohladi se u posudi oko 10 minuta i posle se izvadi na rešetku dok se potpuno ne ohladi.
Na dasci oštrim i nazubljenim nužem se seku kriške dijagonale oko 7 mm debljine i poređaju se nalegle u posudu za pečenje, pokrivenu papirom, i zapeku se na 150 stepeni još 15 minuta, posle se izvade i brzo se okreću. Ponovo se peku 15 minuta, da piškota dobije prijatnu zlatastu preplanulost i bude jako hrskava. Ohlade se potpuno.
Gotovi parčići piškote se potapaju jednim krajem u čokoladu i ostavljaju se na papiru da se potpuno ohlade.
Beleška: testo je pri spremanju izuzetno lepljivo i može da se pomogne širokom špatulom za testo pri radu. Može da se radi i mikserom i rukama. Ja sam radila mikserom. Kriške piškota su isečene na oko 1 cm širine. Ako se seku tanje polomiće se piškota.
Pri poslednjem pečenju u rerni, da bi piškote bile hrskave, nakon što sam isključila rernu, ostavila sam ih unutra još oko 7 minuta. Da li su potpuno gotove pri pečenju se proverava, ako se blago odvajaju od papiram. Većinu vremena ovo testo se sušin na naznačenoj temperaturi.