Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Gnezda»Ptičja gnezda sa slaninom i sirom

Ptičja gnezda sa slaninom i sirom

Ivana KitanovićIvana Kitanović
Šegrt
6650130
Ptičja gnezda sa slaninom i sirom
Fotografije: Ivana Kitanović
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
70 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
10
"Dobro kod ovog recepta je što nadev možete birati po svojoj želji"

Potrebni sastojci

  • meko brašno - 800 g
  • krompir - 1/2 kg
  • mleko - 200 ml
  • kvasac - 1 kocka
  • jaja - 3 kom.
  • svinjska mast - 200 g
  • so - 2 kafene kašičice
  • susam - za posipanje
  • dimljena slanina - 200 g
  • sir - 200 g
  • kisela paprika - 150 g, crvena
* merne jedinice

Način pripreme

Krompir oljuštiti i skuvati. Izgnječiti ga da ne bude grudvica i ostaviti da se prohladi. Za to vreme izmrviti kvasac (može se koristiti i suvi) u mlako mleko i ostaviti da nadođe.

Kad se krompir prohladi, dodati mu so i blago umućena 2 jajeta pa sjediniti smesu. Zatim dodati mast i rukom dobro gnječiti da se mast što više usitni i dobije kompaktna smesa.

Postepeno dodavati brašno i mesiti. Testo će biti izuzetno mekano, ali se neće lepiti za ruke. Ostaviti testo oko pola sata u pokrivenoj posudi da naraste.

Testo još jednom razmesiti na pobrašnjenoj površini pa oklagijom razviti u koru debljine 1 cm.

Čašom vaditi kolutove. Polovinu kolutova staviti na pleh obložen papirom. Iz druge polovine kolutova čašom manjom od prethodne takodje vaditi kolutove. Spoljni, prstenasti deo staviti preko kolutova u plehu tako da se dobiju gnezda tj. nešto nalik na korpice.

Gnezda napuniti izmrvljenim sirom i sitno seckanom paprikom i slaninom. Premazati umućenim preostalim jajetom i posuti pečenim susamom. Peći 25 -30 minuta na 200 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni.

* Gnezda možete puniti i drugim sastojcima po želji - klasični fil za picu, ajvar, kiseli krastavčići, kulen, kockice propržene piletine, mleveno meso...

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: