Grandisimo torta

VecaVeca
Šef kuhinje
7404362k10
Grandisimo torta
Fotografije: Veca
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
150 min.
Kuvanje
100 min.
Ukupno
250 min.
Porcije
20
"Idealna je za rođendane, slave ili bilo koja druga slavlja."

Potrebni sastojci

  • Za kore
  • belanca - 16 komada
  • šećer - 20 kašika
  • voda - 200 ml
  • kakao - 8 kašika
  • brašno - 4 kašike
  • lešnik - 16 kašika
  • prašak za pecivo - 2 kesice
  • Za fil
  • žumanca - 16 komada
  • mleko - 1, 5 l
  • šećer - 12 kašika
  • brašno - 10 kašika
  • gustin - 5 kašija
  • maslac - 375 g
  • čokolada za kuvanje - 200 g
  • lešnik - 100 g
  • nes kafa - 1 kašičica
  • slatka pavlaka - 500 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Za kore: Mikserom umutiti 4 belanaca sa 5 kašika šećera. Uliti 50 ml hladne vode i skediniti mikserom. Dodati 1 kašiku brašna, 2 kašike kakaa, 1/2 kesice praška za pecivo, 4 kašike prepečenog, samlevenog lešnika i sve sjediniti špatulom.

Kalup obložiti pek-papirom, rasporediti pripremljenu smesu i peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta. Na isti način ispeći još 3 kore.

Sve 4 pečene kore ostaviti da se dobro ohlade.

Za fil: Mikserom umutiti žumanca, šećer, brašno, gustin i 200 ml hladnog mleka.

Ostatak mleka usuti u šerpu i staviti na vatru da provri. U kipuće mleko ukuvati smesu sa žumancina, mešati dok se ne zgusne. Skloniti šerpu sa vatre, prekriti alu-folijom i ostaviti da se ohladi.

U ohlađen fil dodati iseckan maslac i sve dobro umutiti mikserom.

Smesu podeliti na tri dela. U jedan deo dodati 150 g otopljene čokolade i umutiti mikserom. U drugi deo dodati 50 g seckane čokolade, seckan, prepečen lešnik i sjediniti mikserom. U treći deo dodati otopljenu kafenu kašičicu nes kafe u malo vrele vode i sve dobro umutiti mikserom.

Zasebno, mikserom umutiti slatku pavlaku, ali ne u isuviše čvrst šlag. Dodati po 2 kašike umućene slatke pavlake u sva tri dela fila i opet svaki deo umutitu mikserom.

Finalni pistupak: Na tacnu staviti koru, naneti jedan fil, premazati slatkom pavlakom.

Tako naizmenično ređati i ostale kore i filove, kao i slatku pavlaku. Završiti korom.

Grandisimo tortu dekorisati po svom izboru.

Ostaviti u frižider da se ohladi i stegne.

Fantastičnog je ukusa. Probajte, prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: