Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kremovi»Krem od Jaja»Tradicionalni krem Katalana

Tradicionalni krem Katalana

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k73516k873
Tradicionalni krem Katalana
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
09/03/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
12
"Neverovatan desert iz španske kuhinje - Tradicionalni krem Katalana"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 1 litar
  • žumanca - 10 komada
  • šećer - 300 g (100 g za karamelizovanje)
  • cimet - 1 štapić
  • vanilin šećer - 1 kašičica
  • kora od limuna - od 1/2 limuna
  • kora od porandže - od 1/4 pomorandže
  • skrob - 40 g, kukuruzni
* merne jedinice

Način pripreme

Tradicionalni španski krem Katalana dolazi iz oblasti Katalonije odakle je i njegovo ime.

Često se meša sa francuskim krem bruleom, a to je samo zato što liče. Oba krema su različita i svaki poznavalac je prometiti gledajući proizvode koji se koriste za jedan i za drugi krem.

U krem Katalana se stavlja samo sveže mleko, dok se brule pravi sa pavlakom ili 50/50 mleko i pavlaka.

U španskom kremu se nalaze aroem kao što je cimet i kore citrusa, koji se ne nalaze u bruleu.

Dodatak malo skroba je takođe je takođe prepoznatljiva crta kod krema Katalana. Ovde je važno da kažem da se u nekim receptima pogrešno traži, ne kukuruzni skrob, nego brašno, a to njema originalnu konsistenciju španskog krema Katalana. Zato nemojte menajti skrob sa kukuruznim brašnom, ako želite autentičan rezultat.

Nakon kratkog objašnjenjea, evo i opisa kako da pripremite krem Katalana.

1. Ugrejte mleko sa korama citrusa i cimetom. Kad bude spremno da vri, skinite sa vatre i ostavite da temperatura padne do 90-100 stepeni. Procedite da se odvoje kore od limuna i pomorandže, kao i cimet.

2. Umutite žumanca sa skrobom, vanilin šećerom, 200 g običnog. U početku smesa će se činiti gusta, ali dok mešate enerično, šećer će se topiti i postaće tečna.

3. Stavite deo smese od jaja u mleko i vratite na tihu vatru - 90 stepeni, dodajte i preostala žumanca uz neprestano mešanje.

4. Kuvajte krem 13 minuta, mešajte. Polako će da se zgusne, zato imajte strpljenja i ako je potrebno povećajte vreme sa 1-2 minuta.

5. Sipajte ukusni krem od jaja u plitke kalupe od gline, stakla ili porcelana (tradicionalno se servira u glinenim, ali može i u drugačijim modernim posudama, treba da su plitke).

Ostavite minimum 20 minuta da se ohlade. Najbolje oko 4 sata u friždieru, ali to ako imate vremena.

6. Posipte hladan i čvrst krem sa preostalih 100 g šećera i karamelizujte kuhinjskim gorionikom.

Servirajte autentični krem Katalana odmah nakon što se karamelizuje šećer da korica bude hrskava.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: