Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Piletina»Tažin»Orijentalni kuskus sa piletinom i limunom

Orijentalni kuskus sa piletinom i limunom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Orijentalni kuskus sa piletinom i limunom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
7 / 10
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
17 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
47 min.
Porcije
4
"Neverovatna kombinacija ukusa u orijentalnom kuskusu sa piletinom i limunom"

Potrebni sastojci

  • kuskus - 250 g, arapski, sitni, integralni
  • pileće grudi - 2 komada, 600 g
  • ras el hanut - 1 i 1/2 supena kašika
  • kurkuma - 1 supena kašika, ravna
  • biber - 1 kašičica
  • paradajz pire - 1 supena kašika
  • maslinovo ulje - 1 - 2 supene kašike
  • limun - 1 komad
  • peršun - 5 stručkova
  • luk - 80 g, oguljen i očišćen
  • beli luk - 3 čena
  • pileći bujon - 400 ml + 250 ml za kuskus
  • ulje - 10 ml
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Najčešće sretana vrsta kuskusa po našim prodavnicama je ona koju smo navikli da gledamo u malim, okruglim lopticama i jedemo za doručak sa šećerom, maslacem i sirom.

Međutim, nije nam ta vrsta potrebna za pripremu ovog jela, nego sitnija, koja se koristi u arapskoj kuhinji za slana jela i salate. Najpoznatije među jelima sa kuskusom su marokanske varijacije sa mesom i povrćem.

Arapski ili marokanski kuskus je mekan, lako se kombinuje sa različitim vrstama mesa i bolje upija ukuse pripremljenog jela sa njim.

Priprema se od tvrde pšenice i njegova struktura i veličina dozvoljavaju da se ne kuva, već da je dovoljno da se samo popari vodom ili bujonom u odnosu 2:1 tečnost/kuskus.

Nakon kratkog vremena on upija bujon, nabubri i gotov je. Greška bi bila da se takav kuskus kuva, već bi jedino mogao da se spremi na pari, ali ipak da se prethodno natopi u tečnost, međutim ovog puta u odnosu 1:1.

To ću uraditi u ovom receptu.

Toplo ga preporučujem, zato što je jednostavan i božanstveno ukusan.

Prvo pripremite meso tako što ga isečete na krupne zalogaje i uvaljate u polovinu začina - ras el hanut kurkumu i crni biber.

Stavite kašiku maslinovog ulja, malo limunovog soka i paradajz pire i mešajte. Tako ostavite piletinu da se marinira dok pripremate sve ostalo.

Na ringlu stavite šerpicu sa pilećim bujonom, limunov sok, izrendanu koru limuna (možete i da ne stavljate celu) i zagrejte.

Luk, beli luk i peršun usitnite i prepržite sa malo soli u ulju 4 minutice. Stavite drugu polovinu začina i promešajte.

Sipajte topli bujon, stavite marinirane komadiće piletine i ostavite da se kuva 20 minuta.

Paralelno sa tim namočite kuskus u 250 ml bujona, a kada ga upije stavite u veliku cediljku i prikačite za šerpu sa piletinom.

Tako će se skuvati na pari dok se sprema meso.

Na kraju izvadite kuskus sa piletinom, a ukoliko je potrebno, pojačajte vatru, kako bi se sos redukovao i postao gušći.

Orijentalno jelo poslužite tako što kuskus rasporedite na veliki poslužavnik. U sredini formirajte rupu, u nju stavite aromatičnu piletinu i poslužite.

Prijatno sa ovim orijentalnim kuskusom sa piletinom i limunom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: