Način pripreme
Prosejemo brašno u velikoj posudi, nakon toga isečemo maslac na kocke i namrvimo ga prstima, dok se ne pretvori u mrvice. Dodajemo vanilu i šećer.
Po sredini smese od brašna pravimo udubljenje i u njega stavljamo umućeno jaje. Zamesimo i sipamo vodu.
Uzimamo testo rukom i stavljamo ga na dasku, nakon toga ga umesimo brzp i pravimo loptu, koji stavljamo na pola sata u frižider da se stegne.
U drugu posuudu stavljamo bundevu, šećer, cimet i usitnjene orahe. Promešamo dobro, da se dobro promešaju sastojci.
Izvadimo stegnuto testo iz frižidera i sečemo jednu četvrtinu. Veliki deo razvijamo u krug koji je veći od prečnika kalupa za pitu, nakok čega stavljamo testo u kalup.
Suvišno testo, koje izlazi van kalupa, odstranimo. Sipamo nadev od bundeve i raspoređujemo ravnomerno preko testa.
Od druge manje lopte testa pravimo ukras za pitu, tako što sečemo kudrave lente specijalnim nožem, koje ispreplićemo odozgo. Pritisnite im krajeve.
Pečemo pitu u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 45 minuta nakon čega je posipamo šećerom u prahu.
Komentari