bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj»Pita sa bundevom i orasima

Pita sa bundevom i orasima

Irina Andreeva JolieIrina Andreeva Jolie
Početnik
94564026
Pita sa bundevom i orasima
Fotografije: Irina Andreeva Jolie
1 / 3
12/03/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Ispada toliko dobro, da nam je bilo žao da je sečemo, a nakon toga smo prosto želeli da je ne delimo ni sa kim Zato vam predlažemo samo recept"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • brašno - 250 g
  • maslac - 125 g
  • jaje - 1 komad
  • žumance - 1 komad
  • so - 1/2 kašičice
  • voda - 2 kašike
  • šećer - 2 kašike
  • vanila - u prahu, 1 kapsula
  • brašno za dodatno mešenje
  • Za nadev
  • bundeva - 1 kg, narendana
  • orasi - 200 g
  • šećer - 8 kašika
  • cimet - 10 g
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejemo brašno u velikoj posudi, nakon toga isečemo maslac na kocke i namrvimo ga prstima, dok se ne pretvori u mrvice. Dodajemo vanilu i šećer.

Po sredini smese od brašna pravimo udubljenje i u njega stavljamo umućeno jaje. Zamesimo i sipamo vodu.

Uzimamo testo rukom i stavljamo ga na dasku, nakon toga ga umesimo brzp i pravimo loptu, koji stavljamo na pola sata u frižider da se stegne.

U drugu posuudu stavljamo bundevu, šećer, cimet i usitnjene orahe. Promešamo dobro, da se dobro promešaju sastojci.

Izvadimo stegnuto testo iz frižidera i sečemo jednu četvrtinu. Veliki deo razvijamo u krug koji je veći od prečnika kalupa za pitu, nakok čega stavljamo testo u kalup.

Suvišno testo, koje izlazi van kalupa, odstranimo. Sipamo nadev od bundeve i raspoređujemo ravnomerno preko testa.

Od druge manje lopte testa pravimo ukras za pitu, tako što sečemo kudrave lente specijalnim nožem, koje ispreplićemo odozgo. Pritisnite im krajeve.

Pečemo pitu u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 45 minuta nakon čega je posipamo šećerom u prahu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: