Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Rižoto»Dijetetski rižoto sa ćuretinom i divljim pečurkama

Dijetetski rižoto sa ćuretinom i divljim pečurkama

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Dijetetski rižoto sa ćuretinom i divljim pečurkama
Fotografije: Ivelina
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
4
"Možemo biti na dijeti i da se hranimo ukusno - evo vam priprema sa ovim dijetetskim rižotom sa ćuretinom i pečurkama"

Potrebni sastojci

  • sušeni vrganji - 50 g ili druge po želji
  • maslac - 50 g
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • glavica luka - 1 mala, oljuštena, sitno iseckana
  • pirinač - 350 g, za rižoto Arborio
  • beli luk - 2 čena, oljušteni i sitno iseckani
  • belo vino - 175 ml ili bujon za decu
  • morska so
  • biber
  • ćureći bujon - 1.3 l domaći ili od povrća
  • ćureće meso - 400 g, kuvano, isečeno
  • parmezan - 50 g, rendan sitno, po želji
  • peršun - šaka isečenih listova
  • braon pečurke - 200, 300 g
* merne jedinice

Način pripreme

Ako koristite divlje sušene pečurke, potopite ih u vrelu vodu - 500 ml 20 minuta, nakon toga ocedite tečnost, izbacite poslednje 3 supene kašike tečnosti (ponekad u sušenim divljim pečurkama može biti peska).

Dok one stoje, imate vremena sa skuvate bujon od isečene ćuretine i 1 i 1/2 l vode sa povrćem po izboru (luk, celer, šargarepu, praziluk, pakšanat, koren peršuna itd) To će vam oduzeti oko 25 minuta.

Nakon 20-25 minuta iseckajte potopljene pečurke i ostavite sa strane.

Očistite braon pečurke od zemlje ili oštećene delove i isecite na kriške ili komade.

Dok se bujon kuva i hidriraju sušene pečurke, prirpemite pečurke. U posebnom tiganju sa malo maslaca propržite iseckane pečurke dok ne omekšaju i ne porumene. Nakon što se skuvaju, dodajte ih u vaš rižoto zajedno sa vrganjima, velikom šakom isečenog peršuna, 1 kašičicom maslaca, sol i biber.

Da biste napravili rižoto sa pečurkama, dodajte polovinu maslaca u šerpu sa maslinovim uljem, ugrejte na umerenoj vatri i propržite luk dok ne omekša, ali ne treba da porumeni, dodajte pečurke i pržite 2 minuta, mešajte pirinač i beli luk i kuvjate još minut uz neprestano mešanje, uverite se da je pirinač pokriven lukom i uljem.

Prelijte vinom i ostavite da provri, dok ne ispari, začinite dobro morskom soli i biberom. Počnite da dodajete jednu četvrtinu bujona, ostavite pirinač da se krčka, često mešajte dok pirinač ne upije celu tečnost.

Ponovite proces dok ne upije ceo bujon: pirinač treba da bude kremast i mekan, dodajte komade kuvane ćuretine i mešajte dok se pirinač ne skuva i ćuretina ne ugreje u smesi.

Ako je pirinač još sirov, dodajte još bujona ili vode. Ako se plašite da ovako kuvate pirinač, prosto sipajte vreo bujon 1 l i kuvajte na tihoj vatri dok se ne skuva. Nakon što ga pirinač upije.

Skinite tiganj sa vatre: dodajte preostali maslac i sir ako koristite (ja ovog puta nisam koristila) dodajte začine.

Pokrijte i ostavite 5 minuta da pirnač može da upije višak tečnosti dok se hladi.

Nakon što se skuva dodajte u vaš rižoto veliku šaku isečenog peršuna, so i biber.

Savet: Možete koristiti praziluk umesto pečuraka u dijeteskom rižotu sa divljim pečurkama: takođe ovo jelo je dobro i sa belim i sa tamnim ćurećim mesom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: