Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Integralni hleb»Bezglutenski hleb sa heljdom, prosom i pirinčem

Bezglutenski hleb sa heljdom, prosom i pirinčem

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Bezglutenski hleb sa heljdom, prosom i pirinčem
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
10
"Sjajan bezglutenski hleb kojeg možete ponuditi vašoj porodici"

Potrebni sastojci

  • heljda - 200 g
  • proso - 100 g
  • pirinač - 200 g, okruglasta sorta
  • voda - 420 ml
  • husk - 30 g, Psilijum
  • kvasac - 25 g, živi
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 i 1/2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Ovaj bezglutenski hleb je ukusan i zdrav, ali nemojte očekivati od njega da naraste i bude mekan. Pogodan je za zdrav doručak, posut maslinovim uljem ili za sendvič sa ribom na primer.

Heljda mu daje dosta specifičan ukus, a pirinač daje hrskavost njegovoj korici, a unutrašnjosti blagu vlažnost. Koristimo okruglastu sortu pirinča, ne zato što nas interesuje oblik zrna - ono će svakako biti samleveno, već zato što ove sorte okruglastog pirinča imaju svoje specifične kvalitete za upijanje tečnosti i sadrže više skroba.

Na prvom mestu nam je potreban dobar uređaj u kojem ćemo samleti zrnca heljde, pirinač i proso u fino brašno.

Kvasac mrvimo direktno u bezglutensko brašno. Sipamo vodu, so i šećer i husk (psilijum) - ovo su vlakna koja će dati gustinu testu i veoma su pogodna za bezglutenske hlebove.

Mesimo testo u kuhinjskom robotu, tako što ga programimo na 4 minute intenzivnog mešenja. Ja koristim Termomiks za taj cilj - u njemu istovremeno meljem zrna, dodajem tečnost i sve ostalo i programiram finkciju mešenje.

Gotovo testo oblikujem u duguljasti hlebić, posipam ga delom bezglutenskog brašna (odvojim jednu kašiku toga što sam samlela).

Pravimo nekoliko razreza i stavljamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje.

Stavljamo u rernu i ostavljamo na 8 sati, za to vreme treba da poveća svoj obim.

Pečemo u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok se ne dobije zlatasta korica otprilike 40 minuta i posle ostavljamo da se ohladi na rešetci.

Ovim je recept za ovaj specifični bezglutenski hleb sa heljdom, prosom, i pirinčem gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: