Način pripreme
U ovom receptu sam sama samlela leblebije. Izuzetno lako uz pomoć mašinice za mlevenje ili blendera. Ako imate brašno od leblebija, koristite ga.
U posudu sa malo tople vode stavite 1 kašičicu šećerai izlomite prstima kvasac. Dodajte malo brašna i promešajte. Dobijenu kašu ostavite sa strane da bi kvasac imao vremena da se aktivira.
U plehu pomešajte tri vrste brašna, zajedno sa solju. Napravite udubljenje u sredini i sipajte kvasac.
Zamesite meko testo rukama. U procesu mešenja periodično potapajte prste u maslinovo ulje dok ne potrošite.
Testo za domaći hleb ne treba da se lepi po prstima. Ako je tako, dodajte još nekoliko kašika integračnog brašna.
Stavite zamešeno testo za seoski hleb u posudu, namazanu maslinovim uljem. Takođe pokrijte namazanom folijom i stavite na toplo na jedan sat. Za to vreme će se testo udvostručiti.
Premesite ga još jednom kratko (koliko da izađe vazduh iz njega) i podelite na 4 jednake lopte. Od svake napravite okrugao hleb. Pokrijte krpom i ostavite na pola sata ponovo da nadođe.
Dolazi red na pečenje seoskog hleba sa prosom i leblebijama.
Uvaljajte u brašno svaku pogačicu i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40-45 minuta. Nemojte uključivati ventilator.
Seoski hleb sa prosom i leblebijama je idealna polovina za domaći humus ili janiju sa leblebijama.
Recept je odgovarajući za ljude koji imaju netoleranciju na gluten, pošto je ovo hleb bez glutena.