Način pripreme
Teodorov dan je! Da su živi i zdravi svi imenjaci! Nosite svoje ime sa ponosom!
Praznik je poznat još kao konjski Uskrs, jer se na ovaj dan u bugarskoj tradiciji pravi pogača koja je u obliku potkovice ili konja. Kuva se pšenica koja se osvećuje u crkvi, pripremaju se posna jela, s obzirom na to da je Teodorovdan prva subota Uskršnjeg posta.
Danas je moja ritualna pogača u obliku potkovice, ali ja sam je napravila tako da bude bezglutenska.
U posudu stavljam brašno. Merim čašom od 250 ml. Dodajem so i mešam.
Nakon toga aktiviram sodu u kiselom mleku i zajedno sa uljem ga dodajem u brašno.
Mesi se testo koje je mrvljivo, ruke mažemo uljem i mesimo pet minuta da se izgladi, ali pak ostaje mrvljivo, neizbežno je da brašno bude takvo.
Nakon toga ga ostavljam da se odmori na desetak minuta.
Na papiru za pečenje sam oblikovala jedan mali hlepčić koji sam odozgo posula sam malo pirinčanog brašna i ritualnu pogaču u obliku potkovice! Lakše je da se naprave male loptice koje se nakon toga veoma lako odvajaju.
Pečemo u umerenoj rerni dok ne bude gotovo!
Dobija se ukusan hleb za ljude koji vole takvu vrstu brašna. Mi kod kuće volimo i kukuruzni hleb i kačamak, a takođe i pirinčane gurabije, tako da ćemo jesti sa zadovoljstvom.
Možete napraviti hleb samo sa pirinčanim brašnom!
Bezglutenski pirinčani hleb je gotov.