Način pripreme
Ovaj bezglutenski hleb je ukusan i zdrav, ali nemojte očekivati od njega da naraste i bude mekan. Pogodan je za zdrav doručak, posut maslinovim uljem ili za sendvič sa ribom na primer.
Heljda mu daje dosta specifičan ukus, a pirinač daje hrskavost njegovoj korici, a unutrašnjosti blagu vlažnost. Koristimo okruglastu sortu pirinča, ne zato što nas interesuje oblik zrna - ono će svakako biti samleveno, već zato što ove sorte okruglastog pirinča imaju svoje specifične kvalitete za upijanje tečnosti i sadrže više skroba.
Na prvom mestu nam je potreban dobar uređaj u kojem ćemo samleti zrnca heljde, pirinač i proso u fino brašno.
Kvasac mrvimo direktno u bezglutensko brašno. Sipamo vodu, so i šećer i husk (psilijum) - ovo su vlakna koja će dati gustinu testu i veoma su pogodna za bezglutenske hlebove.
Mesimo testo u kuhinjskom robotu, tako što ga programimo na 4 minute intenzivnog mešenja. Ja koristim Termomiks za taj cilj - u njemu istovremeno meljem zrna, dodajem tečnost i sve ostalo i programiram finkciju mešenje.
Gotovo testo oblikujem u duguljasti hlebić, posipam ga delom bezglutenskog brašna (odvojim jednu kašiku toga što sam samlela).
Pravimo nekoliko razreza i stavljamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Stavljamo u rernu i ostavljamo na 8 sati, za to vreme treba da poveća svoj obim.
Pečemo u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok se ne dobije zlatasta korica otprilike 40 minuta i posle ostavljamo da se ohladi na rešetci.
Ovim je recept za ovaj specifični bezglutenski hleb sa heljdom, prosom, i pirinčem gotov.