Način pripreme
Nemojte žaliti sredstava - birajte najbolje sastojke.
Posude:
velika posuda
veliki ravan riganj 26 cm
pleh 43 cm
1. Isecite luk i šargarepu na kockice
2. Isecite spanać, mladi luk i mirođiju. Pomešajte ih u posudi.
3. Isecite paradajz.
4. U ugrejanom ulju propržite luk i šargarepu.
5. Dodajte do ~10 g i alevu papriku ~ 20 g.
6. Dodajte bulgur sa ~10 g soli.
7. Dodajte vrelu vodu ~ 500 ml.
8. Smanjite vatru. Ukoliko je potrebno dodajte vodu dok ne prestane da upija i dok ne počne da vri.
9. Skinite sa vatre. Prebacite u posudu. Pokrijte poklopcem kuvani bulgur.
10. Ugrejte ulje. Dinstajte spanać sa ~ 10 g soli zajedno sa lukom i mirođijom dok spanać ne omekša.
12. Dodajte spanać sa mladim lukom i mirođijom u bulgur. Promešajte. Sipajte u pleh. Poređajte paradajz sa isečenom stranom na gore, tako da pokrije celo jelo.
13. Pecite ukusno zapečeno jelo u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni ~ 15 minuta (dok se paradajz ne zapeče, a nadev provri).
Za to vreme umutite jaja sa kiselim mlekom, rendanim sirom i kačkavaljem.
14. Prelijte bulgur sa spanaćem prelivom. Vratite u rernu. Pecite dok ne bude gotovo ~ 15 minuta (dok se ne pojave tamne fleke i zalazna boja preliva).
Ovaj bulgur sa spanaćem je veoma ukusno i korisno jelo.