Način pripreme
Predlažem vam recept za originalnu Tortu Švarcvald od certificiranog majstora poslastičara, Hajnca-Ričarda Hajnemana, Federalne oblasti - Švarcvald, koji otkriva pravi recept za ovu predivnu tortu nemačke klasike: Švarcvaldska torta.
Kombinacija trešanja, kirša, umućene pavlake, patišpanja i čokolade je prosto neodoljivo ukusna. Napisala sam kirš umesto liker od trešanja, zato što se prava torta pravi od kirša od crne trešnje sorte Morelo, ali danas je verovatnije da proizvođači koriste crne trešnje.
Molim, obratite pažnju: Torta oduzima malo posla. Ali ako ne odustanete od ovoga, možete računati na priznanja od strane vaših gostiju. Zato se oprobajte kao majstor pekar!
Torta Švarcvald se nudi samo tokom jeseni i zime (početak septembra do kraja februara). Tada se ova bogata torta najviše preferira! Ona je sjajna božićna torta!
Pripremanje osnove za testo od maslaca:
Pomešaju se svi sastojci sa izuzetkom brašna u hladnom stanju, kako bi se dobila glatka masa. Nakon toga se pažljivo pomeša sa brašnom. Testo se uvija u foliju i ohladi se. Poželjno je da se ostavi na celu noć, tada može bolje da se obradi.
Narednog dana se ispeče. Razvija se slatko testo. Seče se osnova sa prečnikom od 26 cm i stavlja se u tepsiju sa pokretnim dnom, obloženu papirom za pečenje. Izbocka se nekoliko puta viljuškom i peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni otprilike 20 minuta. Kora za kolače je gotova!
Pripremanje osnova od čokoladnog patišpanja:
Pomešaju se žumanca jaja i pasta od badema da se dobije homogena smesa.
Umute se šećer i belanca u čvrst sneg. Zajedno se proseju brašno, skrob, kakao u prahu i pažljivo se pomeša sa belancima i smesom od žumanaca i bademom, tako što se na dno posude prvo stavlja smesa od žumanaca i badema, na nju čokoladna i odozgo belanca, tako što se pažljivo grabi sa dna prema gore dok se ne usvoji cela smesa od belanaca.
Raspoređuju se dve tanke osnove za koru na papir za pečenje. Kratko se peče u vrućoj rerni (6-7 minutica na 230° C). Možete da napravite celu ploču u tepsiji rerne i posle da isečete dve okrugle ploče ili da ispečete odvojene okrugle ploče.
Priprema nadeva od trešanja:
Za toping se zagreju trešnje sa šećerom. Sipa se dobijeni sok (150 ml) i ostavlja se da se ohladi. Nakon toga se pomeša sok sa skrobom. Ostavljaju se trešnje da uzavru sa sokom. Smesa će se zgusnuti za minuticu. Ohladi se.
Pripremanje krema od kompota od trešanja:
Namoči se želatin za kompot od trešanja. Dobro se iscedi, istopi na vodenoj pari i pomeša sa kiršom (ili drugim) i šećerom. Pomeša se sa malim delom umućene pavlake (tako se bez problema pomešaju obe smese, nemojte preskakati ovaj korak, tako što sipate direktno u pavlaku). Nakon toga se pomeša sa ostalim delom umućene pavlake.
Sastavljanje i ukras:
Ohlađena keks osnova se premaže istopljenom čokoladnom kuvertirom. Stavlja se čokoladna osnova i premazuje se tankim slojem pavlake. Šprica se kora po krajevima kao prsten sa kremom od pavlake i popunjava se pripremljenim nadevom od trešanja. Stavlja se drugi patišpanj i natopi se sirupom od trešanja.
Odozgo se stavlja prsten za tortu. Torta se napuni kremom na visini prstena, izgladi se sa svih strana i hladi se sat vremena.
Kada se stegne i ohladi, skloni se prsten i ukrasi se čokoaldnim čipsom, umućenom pavlakom i trešnjama.
Veoma je ukusno, uživajte! Ukus originalne Torte Švarcvald je dva puta bolji u društvu!