Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Italijanska torta Pipasener

Italijanska torta Pipasener

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Italijanska torta Pipasener
Fotografije: marcheva14
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Italijanska torta Pipasener je slatkiš koji mora da se proba barem jednom u životu"

Potrebni sastojci

  • brašno - 200 g, univerzalno
  • šećer - 200 g, kristal
  • jaja - 3 komada, L
  • rikota - 200 g
  • suvo grožđe - 50 g
  • crna kuvertira - 40 g, sitno iseckana
  • rum - 2 supene kašike, tamni
  • maslinovo ulje - 1 supena kašika, ekstra devičansko
  • prašak za pecivo - 8 g
  • glazura
  • pavlaka - 35% - 200 ml
  • maskarpone - 150 g
  • šećer u prahu - 1 supena kašika
  • čokoladne mrvice - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 160 stepeni.

Okrugli kalup bez prstena prečnika 20 cm, dobro nauljen komadom mekog maslaca i blago posut brašnom.

Suvo grožđe se potopi u vruću vodu na 15-20 minuta. Iscedi se.

U posudi se pomeša brašno, šećer, jaja i sve ovo se meša metalnom žicom za mućenje. Dodaje se suvo grožđe, čokolada, rum i kašika maslinovog ulja. Ponovo se sve meša metalnom žicom za mućenje. Gotova smesa se sipa u kalup i peče se u zagrejanoj rerni na 160 stepeni otprilike 45-50 minuta ili dok čačkalice koja se zabode u sredinu ne izađe suva.

Vadi se iz rerne, na kratko se hladi i stavlja se na rešetku dok se u potpunosti ne ohladi.

Kada se u potpunosti ohladi, nazubljenim nožem se iseče poklopac koji se formirao za vreme pečenja, kako bi se izravnao i kako bi se jednostavno stavila glazura.

Muti se hladna pavlaka i šećer u prahu dok vrhovi ne postanu mekani. Dodaje se maskarpone i muti se dok se ne dobije sneg. Supenom kašikom se stavlja glazura sasvim ležerno kako bi moglo lakao da se zagladi ili da se kašikom naprave vrhići. Posipa se izrenadnom čokoladom za raskoš.

Ovaj recept za italijansku tortu Pipasener sam videla kod Cucina di Asii, već na prvi pogled mi se dopao, jednostavan, brzo se pravi i to sa proizvodima koji se nalaze u svakom domu. Ali recept za italijansku tortu ima svoju priču i ja ću pokušati da vam je ispričam tako kako sam je pročitala.

Recept je od Nadie Santint, koja je veoma poznat italijanski kulinar i poseduje restorančić Dal Sull`Oglio. Restoran postoji od 1996., a zapravo postoji od 1925. godine i posedovali su ga Teresa Buzzi i Alberto Santini. Trenutno upravlja Nadia Santini zajedno sa dvojicom svojih sinova i svojim suprugom i drugim članovima porodice, tako da je ovo tip porodičnog restorana.

Italijanska kuhinja prati tradicije koje se godinama čuvaju. Njihov moto prilikom pripremanja hrane je da: Kada se hrana sprema sa ljubavlju, ona može da se pretvori u sreću, emociju i izvor je blagodeti. Kuvanje je mnogo više od potrebe. Jedan ukusan ručak ili večera je povod za susret sa prijateljima i porodicama. Ljubav prema pripremanju hrane se prenosi sa generacije na generaciju i govori o našem ukusu, emocijama, karakteru, mentalitetu i strasti. Ovo je naše nasleđe i identitet.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: