Način pripreme
Nadev za piroške sa mlevenim mesom se pravi na ovaj način. Dva od jaja se skuvaju, oljušte, sitno se iseckaju i dodaje im se sitno iseckani mladi luk i peršun.
Na malo ulja propržite glavicu luka, dodajte mleveno meso i lagano pržite. Nakon uklanjanja sa vatre, dodajte malo vode (oko šoljice) i dobro izmešajte da punjenje postane sočno. Dodajte biber i so, a zatim jaja sa mladim lukom i peršunom. Ostavite da se odmori dok radite sa testom.
Nadev od praziluka priprema se na sledeći način:
Praziluk se očisti, opere, sitno isecka i dinsta sa malo maslaca i malo ulja dok voda ne ispari. Kad se ohladi, dodajte sitno iseckana kuvana jaja i narendani sir, zatim biber i nanu plus prstohvat soli.
Nadev od kupusa se pravi kao nadev od praziluka, ali umesto praziluka dinstamo sitno seckani kupus i ne dodajemo nanu i sir.
Testo se pravi na sledeći način:
U deo mleka se dodaje kašičica šećera i kvasac plus kašika brašna. Promeša se da bude fina tečna kaša i ostavi se na toplom mestu da se aktivira kvasac. Za to vreme se brašno proseje i napravi se udubljenje u nejmu, a maslac se istopi.
Kada se kvasac aktivira, dodaje se u brašno zajedno sa tri jaja (prethodno umućena, deo od njih ostavite da premažete piroške pre pečenja), preostalim mlekom, rastopljenim maslacem i 1, 5 kašičice soli i umesitie testo, dovoljno mekano, koje se skoro lepi za ruke.
Ako ispadne tvrđe testo, dodajte još mleka, ali budite vrlo oprezni! Umesite ga najmanje 200 puta, stavite ga u podmazanu posudu, poklopite i ostavite da naraste na toplom mestu dok ne udvostruči zapreminu.
Polovinu testa oblikujte u oblik salame, koju isecite na 20 loptica, veličine loptice za golf. Svaku lopticu razvucite oklagijom, ravnomernostavite oko kašike nadeva (možda i malo više). Podignite dva suprotna luka kruga, ravnomerno ih zalepite u pravcu druga dva luka čvrsto na vrhu da ne ostane nezalepljen otvor, pirošku okrenite naopako i stavite u pleh podmazan uljem i posut brašnom. „Šav“ mora biti vrlo dobro zalepljen kako sok od nadeva ne bi istekao tokom pečenja!
Tako se raspoređuje prvih dvadeset piroški i isto se radi sa ostatkom testa i nadevom. Dobijate 40 piroški, koje ne bi trebalo da budu tesno poređane jedna do druge u plehu. Na kraju, premažite piroške preostalim umućenim jajima i stavite u vrlo zagrejanu rernu. Kad jednom počnu da porumene, rernu smanjite na oko 200 stepeni i pecite piroške do kraja. Jedite dok su vruće!
Pa to je to. U Rusiji smatraju da je žena koja ume da pravi piroške, idealna žena na ovom svetu.