Način pripreme
Volim domaći hleb! Neću da ponavljam da nema ništa zajedničko sa kupovnim. Drugo što volim je da eksperimentišem (s vremena na vreme) sa njegovim pravljenjem. I zbog toga što dosta često držim lekcije, da su zamrznuti bageti sa nadevom potpuno GMO, odlučila sam da mogi da napravim takve, sa nadevom po mom izboru.
Po mom mišljenju, ispali bi dobro sa bilo kakvim testom za hleb. Napravite onaj koji najviše volite. Evo mog recepta za standardni hleb.
U mlako mleko sipam kvasac i šećer i 1 supenu kašiku brašna i ostavljam sa strane dok se kvasac ne aktivira.
U posudi prosevam brašno, dodajemo 1 kašičicu soli, 2 kašičice bibera, laneno seme (oko 50 g), dobro promešam.
Pravim udubljenje, u koje sipam aktivirani kvasac i ulje. Prvo promešam kašikom, nakon toga mesim rukama. Pripremite još malo brašna za mešenje, i mast takođe - ako ima više brašna, dodajte malo ulja. Testo treba da bude meko. Nemojte preterivati sa brašnom - neće lepo da naraste.
Pokrivam krpom i ostavljam na toplom da nadođe - lično ja uključim rernu na 40 stepeni sa ventilatorom - pstavljam ga na bar 45 minuta. Kad se udvostruči, vadim testo i prebacujem na radnu površinu - mesim sa malo brašna, testo treba da bude mekano i da se ne lepi. Ostavljam sa strane i počinjem da kidam po jednu loptu testa.
Neće vam biti potrebna oklagija za oblikovanje hlepčića. Dlanom razvucite u pravougaoni oblik, posipamo brašno na radnu površinu i testo okrećemo nekoliko puta. Bude brzo i lako. Debljina listova je oko 3 mm.
Prvi baget mažem pestom i posipam sirom. Uvijam u rolat, i posto smatram da je previše dug - presekla sam na dva dela.
Drugi - sa dižonskim senfom i rendanim kačkavaljem;
Treći - iseckanim svežim spanaćem i mrvljenim sirom;
Četvrta - sa svežim spanaćem i kačkavaljem.
Sve bagete sam isekla na dva dela.
Praveći rolate sam odlučila da ih uvijem u oblik puža. A pošto sam, prilikom razvlačenja poslednjeg dela oblikovala veliki trougao, napravila sam dve kiflice.
Nadev je po vašem izboru. Šta god koristite - biće ukusno, zato što je domaće.
Pljosnat pleh iz rerne (ili drugi takav) obložim papirom za pečenje i ređam bagete. Namažem ih četkom, posipam biberom i solju, pravim nekoliko proreza. Stavljam ponovo u rernu na istu temperaturu da nadođu još jednom. Kad se ponovo udvostruče, pojačavam temperaturu na 180 stepeni. Nakon 30 minuta, proverite čačkalicom da li su pečeni.