Način pripreme
1. Pomešajte sve namirnice za marinadu i kuvajte na vatri 2-3 minuta, a zatim ostavite da se marinada ohladi.
2. Oljuštite patlidžane i isecite krajeve. Napravite četvrtine po dužini, a svaku četvrtinu takođe još jednom isecite da biste dobili ukupno 8 komada od svakog patlidžana.
Posolite i ostavite 30 minuta da se njihov gorki sok odvoji.
3. Operite dobro obrađene patlidžane i iscedite ih da se iscedi voda koju su upili.
Možete ih pripremiti pržene na masnoći dok ne porumene ili možete patlidžane ispeći u rerni, posipane obilnim maslinovim uljem. U ovom slučaju su pečeni.
Kad su spremni, pustite ih da se ohlade.
4. Oljuštite čenove belog luka i isecite ih na tanke kriške. Iseckajte peršun - on se može staviti kao dodatak za mariniranje ili da se koristi za posipanje prilikom serviranja.
5. Red patlidžana poređajte u prikladnu posudu, pospite belim lukom i eventualno peršunom. Ređajte sledeći red i tako dok ne potrošite sve namirnice. Na kraju, sipajte marinadu preko svega i čuvajte u frižideru, u čvrsto zatvorenoj posudi.
6. Posle 5-6 sati ili sledećeg dana, patlidžani se mogu jesti, ali su najukusniji nakon trećeg dana stajanja u marinadi.
Kada ih izvadite iz marinade i rasporedite na tanjir, poprskajte ih maslinovim uljem i svežim peršunom i poslužite uz čašu uza.
Prijatno!
Marinirani patlidžan na grčki način je divno predjelo!