Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Patlidžan na grčki način

Patlidžan na grčki način

Gordana DanilovGordana Danilov
Kuvar
272368598179
Patlidžan na grčki način
Fotografije: Gordana Danilov
1 / 3
03/04/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
2
"Idemo u Grčku - pridružite nam se"

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 1 kom.
  • luk - 1 glavica
  • paradajz - 2 kom.
  • beli luk - 3 - 4 čena
  • pirinač - 2 kašike
  • sir mizithra - 2 kašika
  • maslac - 1 kašika
  • povrtna kocka - 1 kom.
  • maslinovo ulje - 1 dl
  • origano
  • biber - sveže mleveni
* merne jedinice

Način pripreme

Patlidžan iseći na kocke veličine 1 cm. Luk i paradajz bez ljuske i semena iseći na kockice.

Beli luk iseći sitno ili protisnuti. Rernu zagrejati na 180 °C.

U tiganju koji može u rernu, na umereno zagrejanom maslinovom ulju, pržiti patlidžan da počne da rumeni.

Dodati luk i nastaviti prženje, uz mešanje, još 5 minuta.

Umešati beli luk i paradajz, a nakon par minuta i pirinač sa kockom i ostalim začinima.

Naliti vodom, promešati, posuti naribanim sirom i rasporediti listiće maslaca.

Peći 20 minuta do zlatno smeđe boje.

Poslužiti uz krišku omiljenog tostiranog hleba i zelenu salatu.

U nadostatku grčkog sira, upotrebiti malo naribanog parmezana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: