Način pripreme
1. Zagrejte vodu i potopite suve šljive u njoj na nekoliko minuta. Cilj je lagano opuštanje šljiva, ali ne i da šljive previše omekšaju.
Uklonite ih iz tečnosti i isecite na komade.
2. Bademe isecite na velike komade, a griz od ječma sameljite u blenderu da postane fin kao brašno.
3. Rastopite maslac u šerpi ili dubokom tiganju sa debelim dnom. U to sipajte brašno od ječma i mešajte na laganoj do umerenoj vatri 2-3 minuta. Mirisaće vrlo lepo.
4. Stavite bademe, šećer i šljive i mešajte još 2 minuta na 4., 5. stepenu od 9 na šporetu. Dobićete smesu poput mrvica.
5. Sipajte toplu vodu iz 3 puta, uz neprestano mešanje, da bi se rastvorile prvobitno stvorene grudvice.
6. Kuvajte na laganoj vatri oko 8 minuta ili dok se kaša od ječma sa suvim šljivama ne zgusne.
Poslužite je sa još badema i suvih šljiva kao ukras, a jedite je toplu za kompletan i zdrav doručak.