Način pripreme
Pretpostavljam da većina ljudi kada kuva brokoli, bacaju panjiće ili takozvano stablo i osnovu, na kome rastu ružice. Ovim receptom ću vam pokazati kako da ga iskoristite i da spremite od njih neverovatno ukusan humus. Zaista ćete se iznenaditi koliko je lep i više nikada nećete bacati ovaj deo tak korisnog povrća.
Odsecite panjiće, a ružice brokolija sačuvajte za drugo jelo ili da spremite zdravu užinu uz vaš humus. Jednostavno treba da ih raščlanite, uvaljate u maslinovo ulje i vaše omiljene začine i da ih ispečete do ne dobiju prijatnu preplanulost u rerni na papiru za pečenje.
Ali da se usredsredimo na humus.
Ako su panjići previše debeli isecite ih na manje parčiće i skuvajte 15 minuta.
Ocedite od vode i ostavite da se ohlade.
Stavite skuvana stabla brokolija u blender zajedno sa belim lukom, maslinovim uljem, sokom od limete, tahinijem, solju i zrnicma kumina. Uključite da se sve samelje minut ili dok ne dobijete glatku konzistenciju.
Po želji možete da dodate i šaku skuvanih leblebija, ali i bez njih je raskošno.
Probajte i dodatno začinite sa još soli, ako je neophodno.
Servirajte humus u maloj posudici posut alevom paprikom i maslinovim uljem.
Zaiste ćete se zaljubitei u ovu đakoiju humus sa brokolijem, koja se pored svega sprema brzo i lako.
Prijatno!