Način pripreme
Srpski roštilj je neodoljiv i jelo Lovačka pljeskavica će samo to potvrditi.
1. Umesite mleveno meso sa izrendanim lukom, belim lukom, vegetom, crnim biberom i solju. Ja dodajem i malo kumina za ukus, ali on ne postoji u originalnom receptu za pljeskavicu.
Ostavite mleveno meso da odstoji od 2 sata do jednu noć u frižideru, u zavisnosti od vremena kojim raspolažete.
2. Pre nego što počnete da oblikujete pljeskavicu od začinjenog mlevenog mesa, pripremite lovački sos.
Za njega iseckajte luk i stavite ga da se sporo prži u ulju.
Očistite i iseckajte na kockice pečurke, kisele krastavčiće i krompir.
3. U zaprženi luk stavite pečurke i slaninu u kockicama, a nakon minute i krompir i krastavčiće. Kratko mešajte i sipajte kašiku brašna. Kada se i ono zaprži, sipajte polovinu vode. Čim upije i zgusne, sipajte i ostatak. Možete da stavite i još tečnosti, ukoliko želite da vam sos bude ređi.
4. Na kraju stavite ajvar, crni i beli biber (u krajnjem slučaju može i ljutenica umesto ajvara) i mešajte energično na slaboj/umerenoj vatri još 3 minuta ili do željene gustine.
Dimljenu alevu papriku ja dodajem samo ako mi u sosu nedostaje slanina, tako ona zamenjuje njegovu aromu dima i autentični ukus se čuva. Vi možete da stavite i jedno i drugo, ali pazite da ukus dimljenog ne postane previše jak.
5. Oblikujte pljeskavicu, prvo uvaljajte loptu mlevenog mesa nauljenim dlanovima i posle spljeskajte na nauljenoj površini u okrugli oblik, tanak sličan velikim ćuftama sa prečnikom 10-12 cm.
6. Pecite pljeskavicu na roštilju sa drvenim ugljem po minutu sa svake strane.
7. Poslužite lovačku pljeskavicu dok je topla i zajedno sa ukusnim sosem.
Prijatno!