Lovačka pljeskavica

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k898
Lovačka pljeskavica
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 5
27/03/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
22 min.
Ukupno
47 min.
Porcije
4
"Ako je meso poštovano u vašem domu, ova lovačka pljeskavica će vas oduševiti"

Potrebni sastojci

  • Za pljeskavicu
  • mleveno meso - 600 g, teleće/svinjsko, 70/30
  • beli luk - 1 veći čen
  • luk - 1/4 glavice
  • biber - 1 kašičica, mleven
  • vegeta - 1 supena kašika, u prahu
  • so - po ukusu
  • ulje - za premazivanje ruku i površine
  • Za Lovački sos na srpski način
  • ajvar - 3 supene kašike
  • pečurke - 5 komada, velike pečurke
  • luk - 1/2 glavice
  • krompiri - 1 komad, skuvan
  • kiseli krastavčići - 2 komada
  • ulje - 4 supene kašike
  • brašno - 1 supena kašika
  • slanina - 100 g
  • voda - otprilike 250 ml, ili bujon od povrća
  • biber - 1 prstohvat
  • beli biber - 1 prstohvat
  • aleva paprika - po želji, dimljena
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Srpski roštilj je neodoljiv i jelo Lovačka pljeskavica će samo to potvrditi.

1. Umesite mleveno meso sa izrendanim lukom, belim lukom, vegetom, crnim biberom i solju. Ja dodajem i malo kumina za ukus, ali on ne postoji u originalnom receptu za pljeskavicu.

Ostavite mleveno meso da odstoji od 2 sata do jednu noć u frižideru, u zavisnosti od vremena kojim raspolažete.

2. Pre nego što počnete da oblikujete pljeskavicu od začinjenog mlevenog mesa, pripremite lovački sos.

Za njega iseckajte luk i stavite ga da se sporo prži u ulju.

Očistite i iseckajte na kockice pečurke, kisele krastavčiće i krompir.

3. U zaprženi luk stavite pečurke i slaninu u kockicama, a nakon minute i krompir i krastavčiće. Kratko mešajte i sipajte kašiku brašna. Kada se i ono zaprži, sipajte polovinu vode. Čim upije i zgusne, sipajte i ostatak. Možete da stavite i još tečnosti, ukoliko želite da vam sos bude ređi.

4. Na kraju stavite ajvar, crni i beli biber (u krajnjem slučaju može i ljutenica umesto ajvara) i mešajte energično na slaboj/umerenoj vatri još 3 minuta ili do željene gustine.

Dimljenu alevu papriku ja dodajem samo ako mi u sosu nedostaje slanina, tako ona zamenjuje njegovu aromu dima i autentični ukus se čuva. Vi možete da stavite i jedno i drugo, ali pazite da ukus dimljenog ne postane previše jak.

5. Oblikujte pljeskavicu, prvo uvaljajte loptu mlevenog mesa nauljenim dlanovima i posle spljeskajte na nauljenoj površini u okrugli oblik, tanak sličan velikim ćuftama sa prečnikom 10-12 cm.

6. Pecite pljeskavicu na roštilju sa drvenim ugljem po minutu sa svake strane.

7. Poslužite lovačku pljeskavicu dok je topla i zajedno sa ukusnim sosem.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni: