Način pripreme
Operite patku, očistite je i vrlo dobro osušite - važno je da bude potpuno suva!
Stavite je u gvozdenu šerpu i kuvajte dok ne pobeli. Izvadite je i ponovo je potpuno osušite. Patku iznutra premažite solju i šerijem.
Pomešajte sastojke za marinadu i stavite patku unutra. Ponovo prokuvajte, neprekidno pokrivajući tečnošću. Okrenite je nekoliko puta tokom kuvanja. Uklonite patku i ponovo je osušite (možete koristiti ventilator).
Zagrejte rernu na 175 stepeni. Stavite patku na metalni roštilj, a ispod stavite poslužavnik s vodom koja ne sme dodirivati pticu. Pecite patku oko 90 minuta, okrenite je i nastavite da pečete još 30 minuta - koža treba da postane crvenkasto-smeđa i postane hrskava.
Patkutreba da očistite od kostiju i da je isečete na delove, koje lako možete sastaviti prema prvobitnom izgledu ptice u izduženom plitkom tanjiru.
Pekinška patka služi se sa palačinkama, seckanim perjem praziluka i sosom Hoisin. Za sos pomešajte sve sastojke u šerpu na šporetu, mešajte dok se ne zgusne i zatim ohladite. Stavite u frižider dok ne dođe vreme da ga upotrebite.
Kada jedete jelo, praziluk umočite u sos, komade patke stavite u palačinku zajedno sa prazilukom i preklopite palačinku na četiri.