Hrskava pogača

Maria SimovaMaria Simova
Autor
9922944k329
Hrskava pogača
Fotografije: Maria Simova
1 / 2
28/10/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Da li ćete uspeti sa uvijanjem? A sa jelom?"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada
  • sveže mleko - 200 ml
  • kiselo mleko - 4 supene kašike
  • ulje - 3 supene kašike
  • suvi kvasac - 7 g
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • brašno - 600 g
  • maslac - 30 g, za premazivanje
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Ugrejte mleko, u njemu rastvorite kvasac i šećer, promešajte i ostavite da nadođe oko 10 minuta na toplom.

U posudi prosejte brašno, oblikujte udubljenje u njemu. Dodajte so, jedno celo jaje i belance drugog, ostavite žumance za premazivanje pogače.

Dodajte još kiselo mleko, ulje i kvasac, promešajte i zamesite meko testo. Stavite testo u namazan pleh, uvijte u streč foliju i ostavite na toplom da nadođe 1 sat.

Premesite na kratko testo i oklagijom razvucite pravougaonu koru prečnika 50/40 cm.

Namažite koru rastopljenim masalcem i uvijte u rolat. Isecite rolat po dužini na dva dele, okrenite ga sa prorezom na gore i uvijte pleenicu.

U pleh, prečnika 26 cm, obložen papirom za pečenje uvijte pletenicu u oblik puža, krajeve savijte ispod puža, odozgo.

Ostavite tako na još 30 minuta da nadoše, namažite umućenim žumancem i 1 supenom kašikom, svežim mlekom i pospite prstohvatom susama.

Stavite pleh u prethodno ugrejanu rernu na 180 stepeni i pecite dok ne bude gotovo, proverite čačkalicom za zube. Uvijte pogaču u čistu krpu i ostavite na 10 minuta i servirajte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: