Način pripreme
Ugrejte mleko, u njemu rastvorite kvasac i šećer, promešajte i ostavite da nadođe oko 10 minuta na toplom.
U posudi prosejte brašno, oblikujte udubljenje u njemu. Dodajte so, jedno celo jaje i belance drugog, ostavite žumance za premazivanje pogače.
Dodajte još kiselo mleko, ulje i kvasac, promešajte i zamesite meko testo. Stavite testo u namazan pleh, uvijte u streč foliju i ostavite na toplom da nadođe 1 sat.
Premesite na kratko testo i oklagijom razvucite pravougaonu koru prečnika 50/40 cm.
Namažite koru rastopljenim masalcem i uvijte u rolat. Isecite rolat po dužini na dva dele, okrenite ga sa prorezom na gore i uvijte pleenicu.
U pleh, prečnika 26 cm, obložen papirom za pečenje uvijte pletenicu u oblik puža, krajeve savijte ispod puža, odozgo.
Ostavite tako na još 30 minuta da nadoše, namažite umućenim žumancem i 1 supenom kašikom, svežim mlekom i pospite prstohvatom susama.
Stavite pleh u prethodno ugrejanu rernu na 180 stepeni i pecite dok ne bude gotovo, proverite čačkalicom za zube. Uvijte pogaču u čistu krpu i ostavite na 10 minuta i servirajte.