Način pripreme
1. Pomešajte 75 g brašna sa istom količinom vode i usitnjenih 15 g svežeg kvasca. Kada dobijete homogenu kašu, čuvajte je preko noći u frižideru u dobro zatvorenoj posudi.
2. Izvadite prefermentisani kvasac na sobnu temperaturu, 30 minuta pre nego što počnete da pravite hleb sa semenkama.
3. Prosejte obe vrste brašna za testo i napraviti udubljenje u njemu. U udubljenje sipajte vodu i maslinovo ulje, malo zagrejano, i zdrobite 5 grama kvasca. Dodajte penastu kašu od prethodne noći i umesite u glatko testo.
4. Ostavite da naraste 1 sat. Ako je soba vrlo topla, dovoljno je 30-40 minuta.
5. Naraslo testo ponovo umesite podmazanim rukama dodajući so i semenke. Najbolje je iseckati mešavinu semenki i razvući / poravnati testo, posuti semenkama, preklopiti ga i ponavljati dok ne potrošite semenke. Oblikujte okrugli hleb i stavite u odgovarajući pleh prekriven papirom za pečenje. Prečnik treba da bude 22-24 cm.
Na površini testa napravite dva ili tri reza na dubini od 0, 5 cm.
6. Ostavite testo da ponovo naraste oko sat vremena ili dok ne udvostruči obim. Možete da ga stavite u kutiju za torte, koja je dovoljno velika i osim što ima prostora, dobro je zatvorena i nema kontakta sa vazduhom. Ako je nemate, pokrijte tepsiju čistom krpom.
7. Domaći hleb sa semenkama pecite na 200 stepeni u zagrejanoj rerni 35-40 minuta ili dok hleb ne ispušta šuplji zvuk kada tapkate po kori.
8. Ostavite da se ohladi na rešetki, i tek tada isecite izvanredni hleb za vašu trpezu.
Prijatno!