Francuski slatkiš od jabuka Tart Taten (Tarte Tatin)

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
3k
360
365
Francuski slatkiš od jabuka Tart Taten (Tarte Tatin)
Fotografije: Fati Kamberova
1 / 4
31/03/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema20 min.
Skuvaj30 min.
Ukupno50 min.
Porcije12
"Izuzetno jednostavan i lak desert, koji nosi francuski užitak!"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 šolja
  • maslac - 125 g (hladan)
  • hladna voda - 1/2 šolja
  • vanilin šećer - 1 kesica (Dr.Oetker)
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 prstohvat
  • jabuke - 4 - 5 komada (srednje - slatke)
  • Za karamel
  • šećer - 1 šolja
  • maslac - 25 g
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu prosejte brašno i isecite hladni maslac na kockice. Dodajte so, vanilin šećer i šećer.

Viljuškom ili hladnim rukama brzim pokretima umešajte testo u mrvice. Dodajte hladnu vodu i oblikujte testo u kuglu. Pospite ga sa malo brašna i čuvajte u kesi u frižideru da se stegne.

Oljuštite jabuke i isecite ih na osmine.

U tepsiji u kojoj ćete peći tart stavite šećer da se karamelizuje. Kada se šećer istopi, dodajte maslac.

Rasporedite jabuke u obliku lepeze.

Testo razvaljajte prema veličini tepsije, ali ne baš u previše tanak list. Pokrijte jabuke i pritisnite ga sa strane.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok tart ne porumeni.

Gotov i ohlađeni tart prevrnite na tanjir i možete ga poslužiti sa kuglom sladoleda od vanile.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: