Način pripreme
1. Prosejte brašno u posudu i u sredini napravite udubljenje. U njega ubacite kiselo mleko i sodu. Promešajte ih i ostavite nekoliko minuta da se soda aktivira.
2. Posolite, dodajte ulje i vodu u mešajte špatulom, dok brašno ne upije tečne sastojke. Ako je testo retko, dodajte brašno i za kratko umesite, dok ne postane glatko i ne prestane da se lepi za ruke.
3. Podelite testo na 8-10 loptica i svaku razvaljajte na nauljenoj radnoj površini. Preko kore izmrvite sir, zamotajte u rolat, a zatim u oblik puža. Spljeskajte puža oklagijom da ga istanjite.
4. Pecite ove lepinjice u saču, koji ste nauljili svinjskom mašću do lepe boje sa obe strane. Vatra treba da bude umerena, ne previše jaka.
Kada su lepinjice gotove, ponovo ih premažite svinjskom mašću ili maslacem, dok su još tople.
5. Poslužite za doručak sa još sira po želji - slične su prlenkama ili turskom gjozlemama.
Prijatno!