Školjkice sa sirom

Ivana MirkovićIvana Mirković
Šegrt
4063112141
Školjkice sa sirom
Fotografije: Ivana Mirković
2 / 3
20/03/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
6
"Toliko su lepe, da ti je prosto žao da ih jedeš. Bar nekoliko sekundi"

Potrebni sastojci

  • Testo
  • kvasac, suvi - 1 kom.
  • topla voda - 1/4 šolje
  • šećer - 1 k.k.
  • mleko, toplo - 1/2 šolje
  • jaje veliko - 1 kom.
  • ulje - 3 s.k.
  • so - 1 k.k
  • belo/crveno sirće - 1 s.k.
  • brašno - 3 šolje
  • soda bikarbona - 1 k.k.
  • nadev
  • maslac - 50 g
  • mladi luk - 5 veza
  • sirni namaz - 1 kom.
* merne jedinice

Način pripreme

1. Sipati u šolju kvasac i dodati toplu vodu i i ostaviti sa strane.

2. U veću posudu redom dodati šećer, mleko, jaje i mešati dok ne postane homogeno. Nakon toga dodati ulje, so, sirće i kratno promešati. Nakon toga, dodati brašno, sodu bikarbonu i kvasac. Mešati dok se smesa ne sjedini.

3. Posuti brašna po stolu i dobro mesiti testo dok smesa ne postane homogena.

4. Prebaciti testo u posudu i nauljiti i čekati dok ne naraste 2 puta.

5. Izvaditi testo na sto i pritiskati ga da se oslobodi višak vazduha. Podeliti testo u 4 dela.

6. Svaki komad testa istanjiti oklagijom i premazati ga mešavinom maslaca i sitno iseckanog mladog luka. Tako redati sva četiri komada jedan na drugi. Nakon zadnjeg sloja zamotati u oblik palačinke.

Seći na komade debljine 3-4 cm. Svaki isečeni komad još malo dodatno istanjiti rukom. Premazati gornju površinu sirnim namazom i presaviti testo na oblik polukruga. Premazati svaki komad mešavinom mladog luka i maslaca.

7. Ostaviti testo da odmori i dok duplo ne poraste. Nakon toga premazati žumancem.

Peći 30 minuta na 200°C.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: