Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Medenjaci»Mirisni medenjaci za snežne dane

Mirisni medenjaci za snežne dane

Jelena PopovićJelena Popović
Početnik
10736
Mirisni medenjaci za snežne dane
Fotografije: Jelena Popović
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
"Odlična i ukusna zabava za Vas i Vaše mališane!"

Potrebni sastojci

  • Testo
  • med - 150 g
  • soda bikarbona - 1 k.k.
  • maslac - 200 g , ili margarin
  • jaje - 1 kom.
  • žumanca - 2 kom.
  • brašno - 500 g
  • šećer - 200 g
  • kakao - 1 s.k.
  • muskatni oraščić - 1 s.k.
  • cimet - 1 s.k.
  • Royal glazura
  • belanca - 2 kom.
  • alkoholno sirće - 1 k.k.
  • šećer u prahu - do 500 g
  • boje za kolače / po želji
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu staviti puter isečen na kockice, dodati med, šećer, jaje, žumanca i dobro izmiksati mikserom, a zatim dodati brašno, sodu bikarbonu, kakao, cimet, muskatni oraščić i umestiti glatko testo. Testo uviti u providnu prijanjajuću foliju i ostaviti u frižider da prenoći do sutra.

Ohlađeno testo, premesiti i razvaljati na prethodno pobrašnjenu radnu površinu, a zatim kalupima seći željene oblike.

Peći medenjake u zagrejanoj rerni na 190 stepeni 10-15 minuta i ostaviti ih da se malo ohlade.

Za glazuru

Viljuškom ručno umutiti belance, dodati sirće i postepeno dodavati šećer u prahu dok se ne dobije odgovarajuća gustina za crtanje.

Napomena: Testo može stajati par dana u frižideru bez problema.

Savet za bržu pripremu: ostaviti testo otprilike do 30 minuta u zamrzivaču.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: