Način pripreme
Moja omiljena kombinacija je tunjevina sa lukom i majonezom.
Za ovu riblju salatu sam dodala kukuruz, da omekša ukus i da blagu slatkoću, a krastavac - za svežinu.
Da bi se pokupila vlaga od zrna kukuruza, budući da su stajala u tečnosti u konzervi, zapekla sam se u tiganju sa veoma malo maslinovog ulja. Kada počne da puca, presipam u posudu i ostavljam da se ohladi.
Za to vreme iseckam mladi luk zajedno sa percima. Ocedim tunjevinu i pomešam sa lukom i majonezom. Na kraju dodajem ohlađen kukuruz i dobro promešam. U principu nema potrebe da se salata dodatno začinjava, ali ako želite možete da dodate so, biber i peršun.
Stavljam u frižider na 30 minuta.
Pre serviranja obradim i krastavac - tako da bude maksimalno sveže. Koristim mlad i hrskav. bez semenki.
Pomoću ljuštilice za povrće ili odgovarajućeg rendeta sečem tanke lente po dužini, a posle ih uvijam u rolnice.
Sastavljam salatu, tako što na sredinu tanjira stavljamo pomešane ribu, kukuruz, luk i majonez i okolo poređam rolnice krastavca posute samo sa malo soli i maslinovog ulja.
Raskošnu riblju salatu sa kukuruzom i tunjevinom serviramo uz piće kao što je belo vino, votka ili rakija.