Način pripreme
Pirinač se opere i natopi u vodi, da nabubri. Šargarepe se iseku na sitno. Stavlja se vruća voda da provri i rastvara se bujon od povrća.
Mladi luk se iseče ne sitno, a riba na kotlete.
Kotleti ribe hek se posole, pospu biberom i prelivaju se sokom od limuna. U tiganju se disnta luk u maslacu i ulju, dodaju se šargarepe i na kraju pirinač oceđen od vode.
Začinjava se solju i biberom. Dodaje se bujon u ostavlja se da provri. Stavlja se poklopac u sve se dinsta oko 10 minuta.
Pirinač se prebacuje u namazanu posudu za pečenje, prave se gnezda i u njih se stavljaju fileti ribe hek.
Posipa se mirođijom iseckanom na sitno i riba se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 10-15 minuta.
Jelo se servira toplo sa kriškama limuna.
Prijanto! Riba hek u rerni sa pirinčem, mladim lukom i šargarepama je veoma ukusna.