Način pripreme
Oprane tikvice iseći po dužini, na mandolini i posoliti. Nakon 10 minuta ocediti i posušiti papirnim ubrusima.
Pečurke očistiti i iseći na listiće. Spanać oprati i grubo iseći. Luk sitno naseckati, a beli luk protisnuti. Sir nazrendati.
Rernu zagrejati na 180°C.
Zagrejanom maslacu dodati maslinovo ulje i propržiti pečurke sa belim lukom. Dodati naseckani paradajz, bosiljak, pola kocke bujona, so i biber i kuvati uz povremeno mešanje, 10 minuta, da ispari višak tečnosti.
Preručiti u dublji tanjir, obrisati tiganj, dodati malo maslaca i propržiti beli luk da zamiriše i spanać da svene.
Dodati pola usitnjene kocke, dosoliti i pobiberiti. Preručiti u činiju da se prohladi, pa umešati sremski sir.
Podmazati maslacem vatrostalnu posudu i u slojevima ređati tikvice, pečurke sa paradajzom, ponovo tikvice, spanać sa sirom i tako ponavljati dok se ne utroše svi sastojci. Poslednji sloj su pečurke posute rendanim sirom.
Lazanju zapeći u zagrejanoj rerni, oko 30 minuta, do zlatno smeđe boje.