Način pripreme
Ova ukusna čokoladna torta je odgovatajuća za praznik, ali je može je pripremiti i bez specijalne prilike. Samo prisustvo na trpezi stvara mnogo radosti i raspoloženja.
Počnite sa pripremom kora za tortu.
U posudi umutite jaja sa šećerom i vanilom. Najbolje mikserom na velikoj brzini dok ne dobijete mekan krem.
Nakon toga dodajte tečnu slatku pavlaku i ponovo mešajte, možete mikserom, ali na najnižoj brzini.
Prosejte brašno, prašak za pecivo i kakao i dodajte iz dva, tru puta u smesu, mešajte pažljivo spatulom da ne padne obim.
Čim smesa postane homogena, podelite je na dva dela i od svakog ispecite koru. Promešajte, možete peći odjednom i nakon toga podeliti koru na dva dela. Lično meni je lakše da pečem dve posebne kore, zato što ne uspem uvek da isečem ravnomerno.
Kore pecite u kalupu za tortu sa pokretnim obručem, prečnika 24 cm, obložen papirom za pečenje, u ugrejanoj rerni na 170 stepeni oko 10-12 minuta, proverite čačkalicom za li je pečena. Ako pečete jednu koru, vreme pečenja će biti duže, zato proveravajte čačkalicom.
Gotove kore ostavite na rešetku da se ohlade.
Za to vreme napravite krem za tortu i krokan.
U tiganj sa dnom koje se ne lepi stavite jednake količine oraha i šećera (po 100 g). Mešajte neprestano dok se šećer ne rastopi i karamelizuje. Pazite da ne zagori, zato što će da gorči.
Nakon toga sipajte na papir za pečenje i rasporedite brzo. Ostavite da se potpuno ohladi.
Nakon toga možete samleti u blenderu ili izlomiti u kesi.
Krem za tortu se prirpema lako i brzo.
Maslac treba da bude na sobnoj temperaturi, veoma mekan. Stavite maslac u posudu i mutite mikserom nekoliko minuta. Nakon toga dodajte po kašičicu dve karamelizovanog kondenzovanog mleka (dulce de leche). Nakon svake mutite mikserom dok se ne sjedini i tek onda stavite sledeću. Dobijate veoma nežan krem od maslaca sa ukusom karamela.
Ako su kore hladne potpuno, možete sastaviti domaću tortu. Stavite jednu koru na tacnu, odozgo namažite polovinom krema i pospite krokanom od oraha. Odvojite malo deo krokana za ukras na torti. Nakon toga stavite drugu koru i ponovo krem. Poravnajte i stavite u frižider na jedan sat.
Za to vreme napravite glazuru. Ugrejte slatku pavlaku dok ne provri, skinite sa vatre i izlomite čokoladu unutra. Mešajte dok se čokolada ne rastopi potpuno. Ostavite da se ohladi dok ne dobije sobnu temperaturu, mešajte periodično.
Ovim čokoladnim ganašem prelijte tortu i pospite preostalim krokanom.
Vratite u frižider na nekoliko sati, najbolje jednu noć i nakon toga uživajte u ovoj ukusnoj čokoladnoj torti sa dulce de leche-om.
Neka vam je slatko!