Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Torta od Oraha»Torta sa orasima, dulce de leche-om i čokoladnom glazurom

Torta sa orasima, dulce de leche-om i čokoladnom glazurom

Daniela RusevaDaniela Ruseva
Kuvar
2244895256
Torta sa orasima, dulce de leche-om i čokoladnom glazurom
Fotografije: Daniela Ruseva
1 / 8
10/05/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
140 min.
Porcije
12
"Korak po korak i napravićete ovu kulinarsku čaroliju - raskošnu tortu za specijalne trenutke"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • jaja - 6 komada
  • šećer - 1 šolja /zapremine 220 ml /
  • orasi - 1 šolja / mleveni /
  • prezle - 6 kašika /pune/
  • prašak za pecivo - 1/2 kesice
  • vanila - 2 kesice
  • sirup
  • konjak - 30 ml
  • mleko - 100 ml
  • za krem
  • maskarpone - 500 g
  • kondenzovano mleko - 1 konzerva /397 g/
  • za ganaš
  • čokolada - 100 g / tamna / za kuvanje
  • mleko - 5 - 6 kašika
  • konjak - 1 kašika
  • ulje - 1 kašika
  • za krokan
  • šećer - 8 kašika
  • voda - 1 kašika
  • orasi - 1 šolja, celi
  • za kuvano šećerno testo
  • maslac - 30 g
  • voda - 50 ml
  • brašno - 3 kašike, pune
  • šećer u prahu - 250 g
  • skrob - 1 kašika
  • vanila - 1 kesica
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema kore:

Odvojite žumanca i mutite ih mikserom sa polovinom šećera, dok ne pobele. Posebno umutite belanca sa prstohvatom soli i kada dobijete sneg, dodajte drugu polovinu šećera. Produžite sa mućenjem dok se ne formiraju oštri, tvrdi vrhovi.

U drugoj posudi promešajte mlevene orahe sa praškom za pecivo, prezlama i vanilom. Ovu smesu i umućena belanca naizmenično dodajte u umućena žumanca i mešajte špatulom, nikako mikserom.

Podelite dobiveno testo na dva dela i ispecite dve kore na papiru za pečenje u kalupu za tortu prečnika 26 cm. Prethodno ugrejte rernu na 170 stepeni. Svaku koru pecite oko 25 minuta.

Priprema krema:

Umutite maskarpone sir mikserom. Promešajte kašikom kondenzovano mleko veoma dobro, izvlečeći ga nagore da omekša i dodajte ga u maskarpone krem. Promešajte špatulom dok se smesa ne ujednači.

Priprema ganaša:

Pravite ga kada prelivate tortu. Rastopite na pari čokoladu sa ostalim namirnicama dok ne dobijete glatku smesu.

Priprema grilijaša:

Sipajte šećer u mali tiganj i dodajte jednu kašiku vode. Stavite na vatru i mešajte dok ne dobijete karamel. Sipajte orahe, promešajte, a posle sipajte smesu na papir za pečenje. Kada se grilijaš ohladi, izlomite ga. Da bi Vam bilo lakše, krokan možete izlomiti u najlon kesi između dva lista papira za pečenje.

Priprema ukrasa od šećera:

Na vatru stavite 50 ml vode sa 30 g maslaca da prokuva. Dodajte brašno i mešajte, a čim se zgusne, sklonite testo sa vatre. Kada se kuvano testo ohladi, dodajte mu postepeno prethodno prosejan šećer u prahu sa skrobom i vanilom.

Od dobivenog šećernog testa možete napraviti ruže ili druge ukrase, koje ostavite na sobnoj temperaturi da se suše. Za sjaj, možete ukrase obojiti bojom za kolače sa sedefom, a ukoliko želite druge boje, možete dodati kakao ili boje za kolače.

Sklapanje torte:

Prvu koru poprskajte sa nekoliko kašika sirupa - mleko sa konjakom. Stavite krem, a mali deo odvojite za premazivanje torte. Stavite drugu koru, ponovo je prelijte sirupom i premažite celu tortu kremom, koji ste odvojili. Sa strane, tortu oblepite krokanom.

Ostavite tortu na 2 sata u frižideru, a nakon toga je prelijte ganašom. Ponovo je vratite u frižider na 1 sat. Nakon toga tortu ukrasite ružama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: