Način pripreme
Priprema kore:
Odvojite žumanca i mutite ih mikserom sa polovinom šećera, dok ne pobele. Posebno umutite belanca sa prstohvatom soli i kada dobijete sneg, dodajte drugu polovinu šećera. Produžite sa mućenjem dok se ne formiraju oštri, tvrdi vrhovi.
U drugoj posudi promešajte mlevene orahe sa praškom za pecivo, prezlama i vanilom. Ovu smesu i umućena belanca naizmenično dodajte u umućena žumanca i mešajte špatulom, nikako mikserom.
Podelite dobiveno testo na dva dela i ispecite dve kore na papiru za pečenje u kalupu za tortu prečnika 26 cm. Prethodno ugrejte rernu na 170 stepeni. Svaku koru pecite oko 25 minuta.
Priprema krema:
Umutite maskarpone sir mikserom. Promešajte kašikom kondenzovano mleko veoma dobro, izvlečeći ga nagore da omekša i dodajte ga u maskarpone krem. Promešajte špatulom dok se smesa ne ujednači.
Priprema ganaša:
Pravite ga kada prelivate tortu. Rastopite na pari čokoladu sa ostalim namirnicama dok ne dobijete glatku smesu.
Priprema grilijaša:
Sipajte šećer u mali tiganj i dodajte jednu kašiku vode. Stavite na vatru i mešajte dok ne dobijete karamel. Sipajte orahe, promešajte, a posle sipajte smesu na papir za pečenje. Kada se grilijaš ohladi, izlomite ga. Da bi Vam bilo lakše, krokan možete izlomiti u najlon kesi između dva lista papira za pečenje.
Priprema ukrasa od šećera:
Na vatru stavite 50 ml vode sa 30 g maslaca da prokuva. Dodajte brašno i mešajte, a čim se zgusne, sklonite testo sa vatre. Kada se kuvano testo ohladi, dodajte mu postepeno prethodno prosejan šećer u prahu sa skrobom i vanilom.
Od dobivenog šećernog testa možete napraviti ruže ili druge ukrase, koje ostavite na sobnoj temperaturi da se suše. Za sjaj, možete ukrase obojiti bojom za kolače sa sedefom, a ukoliko želite druge boje, možete dodati kakao ili boje za kolače.
Sklapanje torte:
Prvu koru poprskajte sa nekoliko kašika sirupa - mleko sa konjakom. Stavite krem, a mali deo odvojite za premazivanje torte. Stavite drugu koru, ponovo je prelijte sirupom i premažite celu tortu kremom, koji ste odvojili. Sa strane, tortu oblepite krokanom.
Ostavite tortu na 2 sata u frižideru, a nakon toga je prelijte ganašom. Ponovo je vratite u frižider na 1 sat. Nakon toga tortu ukrasite ružama.