Način pripreme
Predlažem vam veoma ukusan francuski recept iz pedesetih godina prošlog veka.
Ugrejte rernu na 180 stepeni. Stavite sok od jabuka u posudu, isecite jabuke na pola (ostavite peteljku cela) i stavite u posudu sa sokom od jabuka.
Ugrejte na ringli tiganj od livenog gvožđa za rernu ili đuvečaru. Dodajte pačije batake sa kožom na dole i pecite dok ne dobiju zlatnobraon boju. Okrenite i kuvajte minut, nakon toga prebacite na ubruse da se ocedi.
Dodajte kriške jabuka i luk, isečene na pola i kuvajte na umerenoj vatri dok luk ne omekša - nekoliko minuta.
Sipajte sok od jabuka i vodu, dodajte štapiće cimeta i korijander. Stavite pačije batake u đuvelaru tako da bude otkrivena samo površina kože, poređajte jabuke naokolo. Pospite sa malo soli i bibera po površini.
Pokrijte i prebacite u rernu i dinstajte 1 sat i 10 minuta ili dok pačetina ne omekša. Proverite nekoliko puta da biste bili sigurni da ima tečnosti u đuvečari, možete dodati vodu.
Sokove iz pečenja zgusnite na kraju kuvanja sa malo brašna u maloj šerpi i servirajte sa pačijim batacima.
Pačije batake sa jabukama servirajte tople.
Savet!
Najbolje se peku i sačuvaju sokove kada se peku u kesi za pečenje.