Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Pačetina»Đuveč»Pačiji bataci sa pomorandžom u đuvečari

Pačiji bataci sa pomorandžom u đuvečari

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5841032k242
Pačiji bataci sa pomorandžom u đuvečari
Fotografije: Ivelina
1 / 3
27/05/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
4
"Pačiji bataci sa pomorandžom u đuvečari - putovanje nepca u buket predivnih ukusa"

Potrebni sastojci

  • pačiji bataci - 4 komada
  • beli luk - 1 čen
  • pomorandža - 1 komad
  • ruzmarin - 1 struk, svež
  • majčina dušica - 1 struk, sveža
  • crveno vino - 200 ml
  • med - 1 kašičica, bagremov
  • balsamiko sirće - 1 supena kašika
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike, ekstra virgin
  • so
  • krompir pire - po izboru
  • krompir - 400 g
  • mleko - 120 ml
  • beli luk - 1 čen
  • limun - 1
  • ruzmarin - 1 struk, svež
  • peršun - 1 struk
  • maslac - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Uklonite pera od pačijeg bataka uz pomoć kuhinjske pincete i nakon toga pređite gorionikom po njima. Operite i osušite.

Sipajte vino u veliku posudu, dodajte aromaitčne začine, nekoliko kora od pomorandže, izgnječeni beli luk, prsstohvat soli i sveže samleven biber. Prebacite batake u posudu i ostavite u frižideru na 2 sata. Okrećite ih s vremena na vreme, nakon toga stavite na sobnu temperaturu bar 30 minuta pre pripreme.

Ocedite batake od marinade i pecite u tiganju od livenog gvožđa (ili drugom odgovarajućem za kuvanje u rernu) u maslacu na 5 minuta na jakoj vatri. Okrećite s vremena na vreme tako da se oboje ravnomerno.

Dodajte deo marinade, uključujući sve začine, ostavite da provri i nakon toga stavite đuvečaru u prethodno ugrejanu rernu na 170 stepeni (statičnu) 35-40 minuta, dodajte preostali deo marinade malo po malo: pazite na vrelu paru.

Predlažem vam recept za drugačiji pire uz pačije batake, odaberite ili prosto zapečeno povrće /ratatuj) uz njih u zavisnosti od vašeg režima ishrane.

Ako se odlučite za ovo čarobno pire, evo načina pripreme! Dinstajte krompir na pari oko 25 minuta nakon što provri (treba da dobijete mega konzistencjiu=.

Operite i osušite ruzmarin i peršun. Oljuštite beli luk, sitno iseckajte sa začinima i ostavite sa strane.

Oljuštite krompir i izgnječite ručnom presom za krompir direktno u šerpu. Dodaje polako mleko, pomešajte kašikom, nakon toga stavite na tihu vatru 4-5 minuta. Isključite, dodajte maslac, dodajte iseckane zelene začine, parmezan, malo rendane kore od limuna i prstohvat soli i sveže mleveni biber, nakon toga promešajte da se pomešaju sastojci. Održavajte toplo dok kuvate batake.

Kranji korak u pripremi bataka.

Pomešajte balasmiko sirće sa medom. Nakon toga izvadite batake i z rerne i namažite smesom. Stavite ih ponovo u rernu na još 7-8 minuta da se dobro začine.

Servirajte pačije batake sa sosom i uz njih servirajte topao pire ili povrće (ratatuj), ako odlučite i pečurke - cele, dodate u đuvečaru. Izbor je veliki.

Uživajte u pačijim batacima sa pomorandžom u đuvečari.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: