Domaći lokumi

VecaVeca
Kuvar
480
100
2k
39
5
19/04/2021
"Idealni za popodnevnu kafu u dobrom društvu"
Priprema30 min.
Kuvanje25 min.
Ukupno55 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano91
  • Pregledi tokom meseca14
  • Pregledi tokom sedmice12
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • margarin - 250 g
  • šećer u prahu - 80 g
  • vanilin šećer - 2 kesice
  • brašno - 450 g
  • ulje - 2 kašike
  • Za valjanje lokuma
  • šećer u prahu - po potrebi
  • vanilin šećer - 1 kesica
* merne jedinice

Način pripreme

Mikserom umutiti margarin, šećer u prahu i vanilin šećer. Dodati ulje i sve sjediniti mikserom.

Zatim postepeno dodavati brašno i zamesiti testo.

Testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na 6 delova, formirajući jufkice. Svaku jufkicu rukama razvijati u uži, a duži štapić. Svaki štapić seći na željenu dužinu. Poređati ih u pleh obložen pek-papirom.

Peći u dobro zagrejanoj rerni na 130 stepeni 20 minuta vodeći računa da ne gore, da sačuvaju bledu boju.

Za valjanje lokuma: U posudu usuti šećer u prahu, dodati vanilin šećer, izmešati, pa u njih valjati vruće lokume.

Lokume servirati i poslužiti.

Savet: Ovako pripremljeni lokumi mogu stajati i do dve nedelje. Ukoliko želite da duže stoje, a ukusniji ukoliko odstoje, stavite ih u metalnu ili plastičnu posudu. Prvo staviti pek-papir, poređati lokume, pa prekriti opet pek-papirim i tako ih naizmenično ređati. Dobro zatvoriti poklopcem.

Probajte, prijatno!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar