Način pripreme
Ljute papričice (najbolje domaće) dobro oprati. Ako su peteljke previše duge, skratiti ih nožem.
Iglom probušiti svaku papričicu odmah ispod peteljki.
Vodu, sirće, so i šećer staviti u šerpu i staviti da se kuva. Ostaviti dok ne proključa, do tada će se so i šećer otopiti.
Kuvani preliv ostaviti da se prohladi. Feferone poređati u tegle, nabiti ih što više jednu uz drugu. Ovo nije samo zbog uštede na prelivu, nego i zbog samih papričica, jer ako nisu dobro zaglavljene, hoće da isplivaju na površinu, a onda se ne konzerviraju, nego se cela tegla pokvari. Ovo možete izbeći korišćenjem plastičnih pritiskivača za tegle.
Preko poređanih papričica naliti preliv, lupiti blago teglom o radnu površinu nekoliko puta, pa po potrebi doliti preliv. Na teglu staviti poklopac, ali ga ne zatvrati, jer će papričice popiti deo preliva i biće potrebe da se doliva.
Nakon nekih sat vremena proveriti nivo preliva u tegli, po potrebi doliti i tek onda dobro zatvoriti tegle. Odložiti ih na tamno i hladno mesto.
Papričice pripremljene na ovaj način mogu stajati 2 godine sigurno. Jedne godine smo ih imali previše i stavila sam ih u tegle, nismo stigli da ih pojedemo i podelimo toliko, pa su ostale i za sledeću godinu.
Ko voli ljuto, prijatno uz domaće feferone!
Komentari