Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Domaći feferoni

Domaći feferoni

Marija MilovanovićMarija Milovanović
Šegrt
2817666
Domaći feferoni
Fotografije: Marija Milovanović
1 / 4
02/05/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
"Ovaj recept je specijalno za ljubitelje ljutog"

Potrebni sastojci

  • ljute papričice
  • sirće - 1 l, alkoholno
  • voda - 1 l
  • šećer - 100 g
  • so - 1 s.k.
* merne jedinice

Način pripreme

Ljute papričice (najbolje domaće) dobro oprati. Ako su peteljke previše duge, skratiti ih nožem.

Iglom probušiti svaku papričicu odmah ispod peteljki.

Vodu, sirće, so i šećer staviti u šerpu i staviti da se kuva. Ostaviti dok ne proključa, do tada će se so i šećer otopiti.

Kuvani preliv ostaviti da se prohladi. Feferone poređati u tegle, nabiti ih što više jednu uz drugu. Ovo nije samo zbog uštede na prelivu, nego i zbog samih papričica, jer ako nisu dobro zaglavljene, hoće da isplivaju na površinu, a onda se ne konzerviraju, nego se cela tegla pokvari. Ovo možete izbeći korišćenjem plastičnih pritiskivača za tegle.

Preko poređanih papričica naliti preliv, lupiti blago teglom o radnu površinu nekoliko puta, pa po potrebi doliti preliv. Na teglu staviti poklopac, ali ga ne zatvrati, jer će papričice popiti deo preliva i biće potrebe da se doliva.

Nakon nekih sat vremena proveriti nivo preliva u tegli, po potrebi doliti i tek onda dobro zatvoriti tegle. Odložiti ih na tamno i hladno mesto.

Papričice pripremljene na ovaj način mogu stajati 2 godine sigurno. Jedne godine smo ih imali previše i stavila sam ih u tegle, nismo stigli da ih pojedemo i podelimo toliko, pa su ostale i za sledeću godinu.

Ko voli ljuto, prijatno uz domaće feferone!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Veca
Veca
Odlični čno ih pripremam,samo što ih suprug ih obožava.
21.12.2022 22:26