Način pripreme
Stavite paket sa plodovima mora iz zamrzivača u frižider ili ga ostavite u posudi na stolu, odmrznite morsku mešavinu.
Skuvajte školjke, potopite ih i kipuću posoljenu vodu. Kuvajte kratko, da meso ne bude žilavo. Tri minuta je dovoljni, nakon toga procedite kroz cediljku.
Dinstajte šalot i na sitno isečen beli luk u maslinovom ulju na slaboj vatri dok ne postane poluprozračno. Ako želite, možete da dodate nekoliko neoljuštenih škampa u luk i beli luk. Dinstanje škampa koji su neoljušteni daje intenzivniji ukus sosu.
Kada je luk polu prozračan, dodajte plodove mora, koje ste odabrali i oljuštene škampe, dinstajte nekoliko minuta sa obe strana, dok se ne zarumene i skoro se ne skuvaju.
Dodajte estragon i zapržite nekoliko sekundi.
Sada deglazirajte sa belim vinom ili vermutom. Ostavite ga da se blago smanji i dodajte pavlaku. Zagrejte sos i mešajte paradajz pire. Začinite po ukusu solju i biberom. Neka tako začinjen sos malo provri.
Na kraju, razume se, odstranite ljuske od škampa u sosu.
U isto vreme pripremite taljatele prema instrukcijama na pakovanju.
Sada pasta može da se servira sa sosom. Dodajte malo estragona za dekoraciju i možete da servirate.
Dodajte ostali zeleniš ako želite - peršun, bosiljak, celer i malo mlevenog belog luka i jelo je savršeno.
Prijatno uz ove ukusne taljatele sa plodovima mora i pavlakom!