Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Keksići»Uskršnji keksići Zeke

Uskršnji keksići Zeke

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k77916k946
Uskršnji keksići Zeke
Fotografije: Yordanka Kovacheva
6 / 7
08/06/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
20
"Sjajna ideja za dekoraciju vaše Uskršnje trpeze s ovim keksićima"

Potrebni sastojci

  • brašno - 400 g
  • kravlji maslac - 240 g, meki, na sobnoj temperaturi
  • jaja - 1 komad
  • šećer u prahu - 200 g
  • Za dekoraciju
  • belanca - 2 komada
  • šećer u prahu - 200 g
  • sok od limuna - 1 supena kašika
  • poslastičarska boja - po izboru za bojenje šlaga
* merne jedinice

Način pripreme

Pored milibrota i Uskršnjih gurabijica, dekorisani šareni keksići su jedni od najlepših uskšnjih đakonija koje donose šareno raspoloženje.

Pripremamo obično testo od maslaca za keksiće, tako što pomešamo šećer u prahu sa brašnom. Stavljamo maslac i razbijemo jaje.

Umesimo glatko testo i delimo ga na 4 lopzr, tako što svaku uvijamo u streč foliju i stavljamo u frižider na otprilike 40 minuta. Testo treba da se stegne i da bude hladno.

Uzimamo jednu od lopti iz frižidera (ostale stoje tamo) i razvijamo u tanku 4-5 mm koru.

Sečemo zeke odgovarajućim kalupima za kolačiće i ređamo ih u tepsiju, obloženo papirom za oečenje.

Pečemo uskršnje keksiće na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni otprilike 15 minuta ili dok blago ne porumene po ivicama.

Isto ponavljamo i sa ostalim testom, tako što poslednju loptu možemo da izvadimo malo ranije iz frižidera kako se ne bi preterano stvrdnuli. Ukoliko se testo ipak mnogo stvrdnulo, ostvljamo ga da se malo otpusti.

Čekamo da se gotove zeke ohlade i počinjemo da ih ukrasimo bojama i šarama, čime god nam mašta kaže.

Za dekoraciju možemo da koristimo gotov ajsing ili da ga napravimo sami od nabrojanih proizvoda. Pomešamo belanca sa šećerom u prahu i sokom od limuna i delimo na toliko delova kolimo boja želimo da napravimo. Bojimo odabranim poslastičarskim bojama.

Da bismo crtali po kolačićima, koristimo kesice sa isčenim krajićem ili specijalni špric sa tankim nastavkom.

Gotove dekorisane domaće kolačiće ređamo na list papira za pečenje ili vraćamo u tepsiju i čekamo da se šlag stegne.

Druga varijanta je ako ne želimo da koristimo sirovo belance, onda bojimo istopljenu belu čokoladu poslastičarskim bojama i crtamo.

Za jedno praznično i veselo raspoloženje, probajte ove simpatične Uskršnje keksiće Zeke!

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: