Špikovana butkica

ZoriZori
Guru
8932865k
Špikovana butkica6 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
180 min.
Ukupno
195 min.
Porcije
6
"Samo kada čujemo butkica, već nemamo strpljenja da sednemo za sto"

Potrebni sastojci

  • butkica - 2 kg sa kostima i kožom
  • za špikovanje
  • beli luk - 1 glavica
  • šargarepa - 1 komad, manja
  • za marinadu
  • aleva paprika - 2 kašičice, dimljena
  • so - 1 kašičica
  • biber - 1 kašičica
  • kumin - 1/2 kašičice
  • origano - 1 kašičica
  • ulje - 5 kašika
  • za garnituru
  • krompir - 4 - 5 komada, manji
  • šargarepa - 2 komada
  • so
  • biber
  • čubar
  • još
  • pivo - 200 ml
  • voda - 200 ml
  • ruzmarin - 1 - 2 grančice
* merne jedinice

Način pripreme

Svinjsku butkicu s kostima i kožom operite, izbušite oštrim nožem ravnomerno i špikujte, stavljajući po pola čena belog luka i parče šargarepe u svaki prorez.

Prebacite u glinenu posudu.

Namirnice za marinadu za svinjetinu se promešaju i dobro utrljaju u meso, pažljivo sipajte pivo i vodu na dno posude kako ne bi isprali začine sa mesa.

Tečnost treba da pokrije najmanje dva prsta od dna posude. Možete povećati ili smanjiti količinu tečnosti, u zavisnosti od posude koju koristite.

Oko butkice rasporedite iseckanu šargarepu i krompir, začinjene solju, biberom i čubrom, te ubacite grančice svežeg ruzmarina.

Đuvečaru sa svinjetinom poklopite i dobro je zapečatite testom od brašna, malo soli i vode. Stavite na dno hladne rerne i pecite na 150-160 stepeni oko 3 sata.

Špikovana butkica služi se bez kostiju i ukrašava pečenim krompirom i šargarepom.

Uživajte!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: