Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Jagnjetina»Frikase»Jagnjeći frikase na grčki način

Jagnjeći frikase na grčki način

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Jagnjeći frikase na grčki način5 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
18 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
73 min.
Porcije
4
"Poslužite ovaj jagnjeći frikase na grčki način uz domaći topao hleb i uživajte"

Potrebni sastojci

  • jagnjetina - 600 g buta, plećke (brizle)
  • mladi luk - 3 stabljike
  • mladi beli luk - 2 stabljike
  • mirođija - 1 grančica, sveža
  • zeleno lišće - 250 g (zelena salata, spanać)
  • ulje - 1/2 šoljica ili maslinovo ulje
  • maslac - 2 kašike
  • žumanca - 4 komada
  • sok od limuna - od 1/2 limuna, sveže isceđen
  • kiselo mleko - 2 kašike. sa vrhom, domaće od ovčijeg mleka
  • biber - po ukusu
  • nana - 1 kašičica, suva
  • so - po ukusu
  • bujon od povrća
* merne jedinice

Način pripreme

Jagnjeće meso isecite na komade, uvaljajte u malo bibera i pržite u odgovarajućem tiganju na masti dok ne porumeni. Ako koristite brizle, prethodno ih potopite u vodu sa kašikom sirćeta i uklonite opne.

Dodajte prženom mesu mladi crni i beli luk i mešajte dok ne omekšaju.

Sipajte bujon od povrća - dovoljno da pokrije namirnice, dodajte nanu i dinstajte 15-20 minuta ili dok jagnjetina nije potpuno kuvana.

Vreme kuvanja zavisiće od veličine komada mesa, kao i od njegove vrste - da li se radi o jagnjećoj plećki, butu ili brizlama, koje se brže kuvaju. Ako je tečnost isparila, dodajte još malo. Dodajte sitno iseckanu zelenu salatu i spanać.

Umutite žumanca sa limunovim sokom i malo soli. Trebali bi da postanu beli i blago kremasti. Zatim dodajte kiselo mleko i u ovu smešu dodajte dve kašike ključale čorbe od jagnjetine, pa sve vratite u posudu sa jelom.

Ukusni frikase kuvajte još 5-10 minuta na laganoj vatri, često mešajući, da ne biste previše kuvali sos, koji se može zgrudvati, već da se samo zgusne.

Frikase od jagnjetine na grčki način poslužite topao uz lep domaći hleb i odgovarajuće piće.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: