Način pripreme
Dinstana junetina sa pirinčem i povrćem klasika je za ljubitelje jela od mesa.
Junetinu operite i isecite popreko u odnosu na mišićna vlakna na filete ili veće komade debljine oko 1 cm i stavite je na kuhinjski papir da se osuši.
U plitki tanjir stavite 2 kašike ulja ili maslinovgo ulja, so, biber, beli luk u prahu i druge suve začine po vašem izboru, promešajte začine i premažite komade junetine sa svih strana, pa ih ostavite oko pola sata.
Zagrejte tiganj sa 2 kašike ulja ili maslinovog ulja i zapržite meso oko 1-2 minuta ili dok meso ne promeni boju.
Komade junetine poređajte u šerpu, pospite 1 kašičicom šećera, 1 kašikom soka od limuna, 1 kašikom alkohola i prelijte vodom dva prsta preko mesa. Sa ovim sastojcima meso postaje vrlo mekano
Dinstajte meso na laganoj vatri dva sata, ako koristite ekspres lonac, vreme će biti kraće.
Stavite 1 šolju pirinča u cediljku i operite ga pod mlazom vode dok voda ne postane bistra.
U dubokoj šerpi na laganoj vatri otopite 40 g maslaca sa 1 kašikoa ulja, a nakon što se masnoća zagreje, dodajte pirinač. Pržite uz neprestano mešanje dok pirinač ne pobeli.
Prženom pirinču dodajte 2 šolje vrele vode i 1/2 šolje goveđeg bujona, dodajte so i biber po ukusu, promešajte toliko da se začini pomešaju i više ne mešajte pirinač. S vremena na vreme šerpu možete nežno protresti.
Pirinač pustite da se krčka na vrlo laganoj vatri. Kada je pirinač upio vodu i skuvao se, sklonite posudu sa ringle, pokrijte krpom, poklopite i pustite da se pirinač kuva dok se ne ohladi.
Operite, očistite i osušite papriku i šargarepu.
Papriku isecite na kriške debljine 0, 5 cm, šargarepu na tanke štapiće dužine koja vama odgovara.
Zagrejte tiganj sa 5 g maslaca, 1/2 kašičice ulja, dodajte paprike, pospite prstohvatom soli, stavite 1 kašiku vode i odmah poklopite poklopcem, protresite tiganj i uklonite paprike nakon 1-2 minuta.
Dinstajte kratko, treba da ostanu hrskave.
Ponovite postupak sa šargarepom.
Rasporedite dinstanu junetinu, pirinač i dinstano povrće na tanjir kako želite i jedite u slast!
Ako volite tas kebap, svideće vam se i ovo jelo od junetine.
Prijatno!