Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Teletina»Dinstana Teletina»Dinstana junetina sa pirinčem i povrćem

Dinstana junetina sa pirinčem i povrćem

Vesela SHVesela SH
Šegrt
2261268
Dinstana junetina sa pirinčem i povrćem
Fotografije: Vesela SH
1 / 2
10/06/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
160 min.
Ukupno
220 min.
Porcije
6
"Mirisna kombinacija dobro dinstane junetine, pirinča i povrća će učiniti vaš dan još lepšim"

Potrebni sastojci

  • Za junetinu
  • junetina - 1 kg
  • ulje - 4 kašike ili maslinovo ulje
  • beli luk - 1 prstohvat, u prahu
  • so
  • biber - po ukusu
  • sok od limuna - 1 kašika
  • šećer - 1 kašičica
  • vodka - 1 kašika ili drugi alkohol
  • voda - vrela, dva prsta iznad mesa
  • za pirinač
  • pirinač - 1 šolja
  • maslac - 40 g
  • ulje - 1 kašika
  • goveđi bujon - 1/2 šolje
  • vrela voda - 2 šolje
  • so
  • biber - po ukusu
  • za povrće
  • šargarepa - 2 komada
  • paprika - 2 komada
  • maslac - 10 g ukupno za oba povrća
  • ulje - 1 kašičica ukupno za oba povrća
  • voda - 2 kašike ukupno za oba povrća
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Dinstana junetina sa pirinčem i povrćem klasika je za ljubitelje jela od mesa.

Junetinu operite i isecite popreko u odnosu na mišićna vlakna na filete ili veće komade debljine oko 1 cm i stavite je na kuhinjski papir da se osuši.

U plitki tanjir stavite 2 kašike ulja ili maslinovgo ulja, so, biber, beli luk u prahu i druge suve začine po vašem izboru, promešajte začine i premažite komade junetine sa svih strana, pa ih ostavite oko pola sata.

Zagrejte tiganj sa 2 kašike ulja ili maslinovog ulja i zapržite meso oko 1-2 minuta ili dok meso ne promeni boju.

Komade junetine poređajte u šerpu, pospite 1 kašičicom šećera, 1 kašikom soka od limuna, 1 kašikom alkohola i prelijte vodom dva prsta preko mesa. Sa ovim sastojcima meso postaje vrlo mekano

Dinstajte meso na laganoj vatri dva sata, ako koristite ekspres lonac, vreme će biti kraće.

Stavite 1 šolju pirinča u cediljku i operite ga pod mlazom vode dok voda ne postane bistra.

U dubokoj šerpi na laganoj vatri otopite 40 g maslaca sa 1 kašikoa ulja, a nakon što se masnoća zagreje, dodajte pirinač. Pržite uz neprestano mešanje dok pirinač ne pobeli.

Prženom pirinču dodajte 2 šolje vrele vode i 1/2 šolje goveđeg bujona, dodajte so i biber po ukusu, promešajte toliko da se začini pomešaju i više ne mešajte pirinač. S vremena na vreme šerpu možete nežno protresti.

Pirinač pustite da se krčka na vrlo laganoj vatri. Kada je pirinač upio vodu i skuvao se, sklonite posudu sa ringle, pokrijte krpom, poklopite i pustite da se pirinač kuva dok se ne ohladi.

Operite, očistite i osušite papriku i šargarepu.

Papriku isecite na kriške debljine 0, 5 cm, šargarepu na tanke štapiće dužine koja vama odgovara.

Zagrejte tiganj sa 5 g maslaca, 1/2 kašičice ulja, dodajte paprike, pospite prstohvatom soli, stavite 1 kašiku vode i odmah poklopite poklopcem, protresite tiganj i uklonite paprike nakon 1-2 minuta.

Dinstajte kratko, treba da ostanu hrskave.

Ponovite postupak sa šargarepom.

Rasporedite dinstanu junetinu, pirinač i dinstano povrće na tanjir kako želite i jedite u slast!

Ako volite tas kebap, svideće vam se i ovo jelo od junetine.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: