Način pripreme
Za pripremu ove fantastične francuske kore za tortu će vam biti potreban fiksni mikser (ili ručni, ako nemate).
Trebaće vam više belanaca, nego žumanaca, ali sačuvajte preostala žumanca - biće vam potrebna da napravite ukusan krem, i vašu francusku tortu.
Ako treba da napravite ovu tortu bez glutena, možete zameniti obično brašno jednkom količino kukuruznog brašna. Biće isto toliko dobra! Odvojite belanca i žumanca (sačuvajte preostala žumanca da kasnije napravite krem).
Umutite belanca dok ne dobijete mekane vrhove, nakon toga postepeno dodajte šećer dok mutite.
Umutite žumanca i u njih dodajte polovinu brašna i kukuruzni skrob ili samo kukuruzni skrob ako želite koru bez glutena. Počnite da dodajete iz tri puta belanca i da posipate odvojenom polovinom brašna i kukuruznim skrobom.
Mešajte smesu spatulom, uzimajte od dna na gore. Uradite to nežno! Stanite odmah čim se upiju svi sastojci da biste izbegli da belanca padnu.
Stavite testo u veliku kesu sa okruglim vrhom i pripremite dva posebna ravna pleha, obložena papirom za pečenje.
Ako želite okruglu koru, nacrtajte krug na papiru za pečenje sa obručem (kalupom) torte. Napravite spiralu, počnite od centra keuga. Zaustavite na oko 2 cm od ivica.
Za duguljastu koru, kao što sam ja odabrala ovog puta. U veliki pleh rerne stavite papir za pečenje i ponovo kesom ili spatilom ravnomerno rasporedite smesu.
Pecite 8 do 10 minuta, nakon toga stavite na rešetku da se ohladi, dok se ne ohladi potpuno vaša kora za tortu.
Prijatna priprema!