Brandada

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Brandada
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
2
"Poslužite ovu Brandadu, ukusnu paštetu od ribe, nežne i kremaste konzistencije na prepečenom hlebu i pospite peršunom. Evo najboljeg dela - uživajte"

Potrebni sastojci

  • bakalar - 400 g očišćenih fileta
  • beli luk - 5 čena
  • maslinovo ulje - 250 g
  • sveže mleko - 50 ml
  • so - po ukusu
  • peršun - za posipanje
  • ljuta paprika - za ukrašavanje (suva), po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Brandada je riblja pašteta, delimično inspirisana sosevima Pil Pil i Ajoli. Ime potiče od katalonskog - brandar, a znači snažno, energično mešanje. Zahvaljujući dugom mešanju nastaje emulzija koja je nežna i kremasta. Postoje i varijante grublje teksture i gušće teksture.

Osim na teritoriji Španije, gde igra ulogu dela tradicionalnih tapasa, ovo divno predjelo se javlja i u nekim delovima Italije, Francuske i Portugalije. U zavisnosti od područja, male su razlike u namirnicama, vrsti i teksturi, ali glavni sastojci - bakalar, maslinovo ulje i beli luk su uvek prisutni. Na primer, u Francuskoj možete pronaći brandadu sa pavlakom, a negde i sa kuvanim krompirom kao dodacima.

Osim što se služi kao ohlađena pašteta, mogla bi da se posluži i zapečena sa laganom zlatnom korom.

A klasična verzija priprema Brandade je na sledeći način:

1. Zagrejte maslinovo ulje na laganoj do umerenoj vatri i pržite beli luk isečen na tanke kriške. Cilj je aromatiziranje masnoće. Procedite i odložite beli luk.

2. Ribu stavite u maslinovo ulje i pržite na laganoj vatri dok ne izgubi prozirnu nijansu - približno 12 minuta.

3. Odvojite masnoću i odvojite ribu od kože i iskidajte je u mleko.

4. Smesu sa bakalarom prelijte tankim mlazom maslinovog ulja i snažno mešajte dok se potpuno ne upije. Trebalo bi da primetite kako se stvara emulzija u procesu mešanja, zahvaljujući proteinu iz ribe. Ovde nije toliko mukotrpan posao kao kod pripreme sosa Ajoli ili Pil Pil sosa, jer sama riba daje teksturu i ne treba toliko truda da se postigne gustina sosa. Možda će vam čak trebati još mleka.

Po želji proces možete učiniti još lakšim izbegavanjem starih tradicionalnih metoda mućenja i jednostavnim blendiranjem ribe sa mlekom u blenderu na sekund, a zatim dodavanjem maslinovog ulja i još mleka do željene konzistencije.

Čips od belog luka ili sameljite sa svim ostalim, ili odvojite za posipanje na kraju.

Začinite paštetu solju, ako je potrebno (često se koristi bakalar koji je desalinizovan, ali i dalje ima preostali salinitet, što je sasvim dovoljno da se izbegne dodavanje dodatne soli).

5. Poslužite ovu ukusnu Brandadu sa prepečenim kriškama i pospite je peršunom. Ukrasite sa malo sušene ljute paprike.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti