Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Skuša na žaru sa majčinom dušicom, tikvicama i lukom

Skuša na žaru sa majčinom dušicom, tikvicama i lukom

ZoriZori
Guru
7292375k218
Skuša na žaru sa majčinom dušicom, tikvicama i lukom
Fotografije: Zori
1 / 12
25/07/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
4
"Ovakvim receptima dobijamo čudan nagon da se slijemo sa prirodom"

Potrebni sastojci

  • skuša - 2 komada, velike
  • majčina dušica - nekoliko svežih grančica (ili sušena, 1 kašičica)
  • biber - 1 kašičica
  • kumin - 1 kašičica
  • beli luk - 1 - 2 čena
  • so - za posipanje
  • suncokretovo ulje - 5 kašika
  • limun - 1 komad
  • tikvice - 3 komada
  • crni luk - 3 glavice
  • paprika - 1 komad, crvena
* merne jedinice

Način pripreme

Skuše očistite, operite i presecite na pola po dužini. Osušite ih krpom. Posolite ih, dodajte sveže mleveni biber i kumin, sitno naseckanu majčinu dušicu (bolji ukus daje suva), presovane čenove belog luka i prelijte sokom od pola limuna u uljem. Ostavite na hladnom mestu najmanje 30 minuta ili bolje sat. Što duže stoji u marinadi, riba će biti ukusnija.

Tikvice očistite (ako su mlade, ne ljuštite ih), nasecite ih na kriške po dužini i ostavite ih između dve krpe ili ubrusa da se ocede i izgube višak tečnosti.

Glavicu luka oljuštite i nasecite na rebarca. Papriku operite i ostavite celu.

Neposredno pre pečenja, povrće lagano posolite, dodajte biber i premažite ih uljem.

Na dobro ugrejanom roštilju sa ćumurom, koji ste premazali parčetom slanine ili uljem i ostavili da obgori, stavite ribu. Ribu stavljajte prvo sa kožom na dole, a kada je ispeče okrenite je.

Tikvice, luk i papriku ispecite sa obe strane zajedno sa ribom ili nakon nje, zavisi koliki roštilj imate.

Kada je sve gotovo, skušu sa roštilja i pečeno povrće prelijte sokom od pola limuna. Poslužite odmah uz hladno pivo ili belo vino. Najbolje je poslužiti u prirodi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.5
51
41
30
20
10
Oceni: