Način pripreme
Skuše očistite, operite i presecite na pola po dužini. Osušite ih krpom. Posolite ih, dodajte sveže mleveni biber i kumin, sitno naseckanu majčinu dušicu (bolji ukus daje suva), presovane čenove belog luka i prelijte sokom od pola limuna u uljem. Ostavite na hladnom mestu najmanje 30 minuta ili bolje sat. Što duže stoji u marinadi, riba će biti ukusnija.
Tikvice očistite (ako su mlade, ne ljuštite ih), nasecite ih na kriške po dužini i ostavite ih između dve krpe ili ubrusa da se ocede i izgube višak tečnosti.
Glavicu luka oljuštite i nasecite na rebarca. Papriku operite i ostavite celu.
Neposredno pre pečenja, povrće lagano posolite, dodajte biber i premažite ih uljem.
Na dobro ugrejanom roštilju sa ćumurom, koji ste premazali parčetom slanine ili uljem i ostavili da obgori, stavite ribu. Ribu stavljajte prvo sa kožom na dole, a kada je ispeče okrenite je.
Tikvice, luk i papriku ispecite sa obe strane zajedno sa ribom ili nakon nje, zavisi koliki roštilj imate.
Kada je sve gotovo, skušu sa roštilja i pečeno povrće prelijte sokom od pola limuna. Poslužite odmah uz hladno pivo ili belo vino. Najbolje je poslužiti u prirodi.