Način pripreme
Skušu dobro operite i očistite je od glava i peraja. Stavite je na neko vreme u zamrzivač, samo da očvrsne, ne zamrzavajte je.
Izvadite ribu i isecite je na trahule debljine oko 2 cm. Rasporedite kolutiće u staklenu posudu obilno posutu solju. Tako ostaje u frižideru 12 sati. Zatim isperite ribu od soli i potopite je na 6 sati u sirće.
Ovako odstojala skuša se gusto poređa u tegle, stavljajući kriške limuna, zrna bibera, pimenta, lovorovog lista i grančicu mirođije po želji između kolutova.
Zagrejte ulje veoma dobro. Sećam se saveta mog oca - na ulju se proprži kora starog hleba, pa ulje zadržava ukus i ne kiseli se. Kada se ulje ohladi, sipajte ga u tegle.
Zatvorite tegle sa mariniranom ribom i čuvajte ih na hladnom mestu. Ne postoje tačne mere, jer one zavise od količine ribe koju želite da marinirate.
Služi se u mnogim varijantama, kao hladno predjelo sa sokom od limuna i isečenim crvenim lukom. Odlično meze!
Takođe možete dodati ruzmarin - nekoliko grančica (po želji). Kolutići od marinirane skuše su spremni.