Način pripreme
Jednostavan recept za vegan brauni.
Šolja kojom merimo količinu sastojaka je od 250 ml.
Prvo prirpemamo domaće ovseno mleko, u dubokoj posudi / bokalu potopimo fine ovsene pahuljice sa hladnom vodom. Proporcija je 1:4.
Nakon oko 10-15 minuta sameljemo štapnim mikserom ili u blenderu i procedimo ovseno mleko kroz veliku cediljku. Proceđenu pulpu sačuvamo za kasnije, koristićemo u topingu.
Nakon toga pravimo smesu za braonu, u dubokoj posudi prvi pomešamo suve sastojke - tipsko brašno, kukuruzno fino bršano, kakao u prahu, vanilu u prahu, braon šećer, sodu i ginu himalajsku so.
Promešamo da se pomešaju. Počinjemo postepeno i polako da sipamo domaće ovseno mleko, ne prestajemo da mešamo i trljamo ivice da se ne stvore grudvice. Nakon toga dodajemo nerafinisano suncokretovo ulje.
Rasporedimo homogenu smesu u pravougaoni pleh prečnika oko 30 cm na 20 cm i visine 5 cm.
Pečemo oko 5 minuta na 200 stepeni i nakon toga pečemo na 180 stepeni još oko 20 minuta da dobijemo mekan i vlažan kolač sa koricom odozgo. Važno je da ne pečemo dugo vremena, pošto može pasti visina ako se prepeče. Takođe dobro okrećemo s vremena na vreme pleh da se ravnomerno ispeče. Vadimo i ostavljamo da se ohladi.
Za to vreme pripremamo čokoladni toping. U metalnu šerpicu promešamo kakao sa vanilom i smeđim kristal šećerom i promešamo ih sa malo vode. Stavljamo na ringlu i čerto mešamo. Kada provri, kuvamo još 1-2 minuta i sklanjamo sa vatre.
U granitni ili mermerni avan stavimo orahe sa urmama i izgnječimo (očistimo od koštica), dok ne dobijemo lepljivu smesu. Dodajemo mlevene orašaste plodove u kakao smesu, dodajte pulpu od proceđenog ovsenog mleka i sve zajedno promešamo.
Dobijamo sladak kakao toping sa prijatnim česticama orašastih plodova.
Kada se ohladi domaći brauni sečemo ga na kockice i serviramo prelivene sa malo topinga odozgo.
Ukusan i zdrav vegan brauni - kako mekan i sočan kolač!
Veoma ukusno!