Vegan brauni

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4811405k
Vegan brauni
Fotografije: Iliana Parvanova
6 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
12
"Eh. toliko je ukusan ovaj domaći brauni da želimo da ga jedemo svaki dan po nekoliko puta"

Potrebni sastojci

  • za ovseno mleko
  • osvene pahuljice - ½ šolje, fine
  • voda - 2 šolje, hladna (po 250 ml)
  • za brauni
  • tipsko brašno - 1 šolja
  • kukuruzno brašno - 1 šolja, fino
  • kakao - 1/3 šolje, u prahu
  • smeđi šećer - 1 i ½ šolja, kristal
  • vanila - 2 kesice (u prahu)
  • soda - 1 kašičica, ravna
  • himalajska so - 1 prstohvat
  • nerafinisano maslinovo ulje - 1/3 šolje
  • ovseno mleko - 1 i ½ šolje, proceđeno, domaće
  • za topinge
  • kakao - 3 supene kašike, u prahu
  • smeđi šećer - 6 supenih kašika, kristal
  • voda - 6 supenih kašika
  • vanila - 1 kesica, u prahu
  • orasi - 3 supene kašike, mrvljeni
  • urme - 6 komada, sve
  • ovsena pulpa - proceđeno od mleka
* merne jedinice

Način pripreme

Jednostavan recept za vegan brauni.

Šolja kojom merimo količinu sastojaka je od 250 ml.

Prvo prirpemamo domaće ovseno mleko, u dubokoj posudi / bokalu potopimo fine ovsene pahuljice sa hladnom vodom. Proporcija je 1:4.

Nakon oko 10-15 minuta sameljemo štapnim mikserom ili u blenderu i procedimo ovseno mleko kroz veliku cediljku. Proceđenu pulpu sačuvamo za kasnije, koristićemo u topingu.

Nakon toga pravimo smesu za braonu, u dubokoj posudi prvi pomešamo suve sastojke - tipsko brašno, kukuruzno fino bršano, kakao u prahu, vanilu u prahu, braon šećer, sodu i ginu himalajsku so.

Promešamo da se pomešaju. Počinjemo postepeno i polako da sipamo domaće ovseno mleko, ne prestajemo da mešamo i trljamo ivice da se ne stvore grudvice. Nakon toga dodajemo nerafinisano suncokretovo ulje.

Rasporedimo homogenu smesu u pravougaoni pleh prečnika oko 30 cm na 20 cm i visine 5 cm.

Pečemo oko 5 minuta na 200 stepeni i nakon toga pečemo na 180 stepeni još oko 20 minuta da dobijemo mekan i vlažan kolač sa koricom odozgo. Važno je da ne pečemo dugo vremena, pošto može pasti visina ako se prepeče. Takođe dobro okrećemo s vremena na vreme pleh da se ravnomerno ispeče. Vadimo i ostavljamo da se ohladi.

Za to vreme pripremamo čokoladni toping. U metalnu šerpicu promešamo kakao sa vanilom i smeđim kristal šećerom i promešamo ih sa malo vode. Stavljamo na ringlu i čerto mešamo. Kada provri, kuvamo još 1-2 minuta i sklanjamo sa vatre.

U granitni ili mermerni avan stavimo orahe sa urmama i izgnječimo (očistimo od koštica), dok ne dobijemo lepljivu smesu. Dodajemo mlevene orašaste plodove u kakao smesu, dodajte pulpu od proceđenog ovsenog mleka i sve zajedno promešamo.

Dobijamo sladak kakao toping sa prijatnim česticama orašastih plodova.

Kada se ohladi domaći brauni sečemo ga na kockice i serviramo prelivene sa malo topinga odozgo.

Ukusan i zdrav vegan brauni - kako mekan i sočan kolač!

Veoma ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: