Način pripreme
Rastvorite kvasac u polovini šolje tople vode zajedno sa kašikom brašna i prstohvatom šećera. Promešajte i ostavite na toplom nekoliko minuta dok se ne aktivira.
Pomešajte ražano, speltino i belo brašno u dubokoj posudi. Dodajte prstohvat soli. Rastvorite med u šolji tople vode. Napravite udubljenje u smesi od brašna i sipajte narasli kvasac.
Promešajte i počnite da mesote dodajući vodu s medom dok se ne stvori glatko i elastično testo. Oblikujte loptu, stavite u posudu posutu brašnom i ostavite da naraste na toplom dok ne udvostruči svoj obim.
Zamesite narasli hleb ponovo kratko i razvijte ga u ovalni kalup. Istucajte orahe u avanu i pospite preko hleba.
Uvijte u rolat i stavite u kalup za hleb, pokriven listom papira za pečenje.
Pokrijte posudu folijom i ostavite hleb da raste ponovo na toplom. Umutite žumance jednog jajeta i namažite hleb.
Pospite kristalima krupne morske soli i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni 40-45 minuta.